Közélet

Megkezdik a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártását

Megkezdik a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártását, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: a lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el.

Szerdán átadták a berendezések gyártócsarnokát, megkezdődik a lélegeztetőgép gyártása, naponta tíz készülhet el – közölte az alezredes.

Csütörtökön 15 órától a szlovén-magyar határt hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetik át a két ország polgárai, illetve az Európai Gazdasági Térség Magyarországon állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárai. Amennyiben 14 napon belül a koronavírus-fertőzést tüneteit észlelik, nem hagyhatják el otthonukat, tartózkodási vagy szálláshelyüket, és kötelesek telefonon jelentkezni a járványügyi hatóságoknál – tudatta Kiss Róbert.

Illusztráció

TÖBB, MINT 100 EZER MAGYAR MUNKAHELYÉT VÉDI A BÉRTÁMOGATÁSI PROGRAM

Több, mint 100 ezer magyar munkahelyét védia a bértámogatási program, mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Illusztráció

Bodó Sándor közölte: a munkahelyvédelmi bértámogatásra, ami már 137 ezer ember munkahelyét védi, augusztus 31-éig lehet beadni az igényeket, a pályázatban pedig újabb könnyítéseket vezettek be.

A munkahelyvédelmi támogatás mellett elindult a munkahelyteremtő bértámogatás is – tette hozzá. A munkahelyteremtő bértámogatásra néhány nap alatt már 3200 munkahelyre adtak be pályázatot 4 milliárd forint igénnyel – mondta Bodó Sándor.

LECSNGŐBEN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELSŐ SZAKASZA AZ ORSZÁGBAN

A járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Archív

Müller Cecília közölte, Magyarországon nem nő számottevően az új fertőzöttek száma. Nagyon fontos, hogy az idősotthonokban, illetve a szociális otthonokban is tapasztalható kis javulás, az elmúlt 24 órában már nem regisztráltak új fertőzöttet ezekben az intézményekben – tette hozzá.

A szakemberek legfőbb gondja jelenleg is az, hogy zárt közösségekben a koronavírus terjedését miként akadályozzák meg – mondta az országos tisztifőorvos.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb