Mindenmás

Napi pakk, vasárnap: Gyermeknap, Pünkösd, Orbán Viktor, Clint Eastwood!

Tombol a hosszú hétvége, mi pedig képbe hozunk, pár perc alatt! Ma van Pünkösd vasárnap, a Nemzetközi Gyermeknap, megspékelve olyan születésnaposokkal, mint Orbán Viktor vagy Clint Eastwood. Íme a vasárnap reggeli pakkunk, benne az összes hasznos infóval, egy ízig-vérig szegedi reggelhez!

MA VAN PÜNKÖSD VASÁRNAPJA

Fogadjunk, hogy nálad is van (minimum) némi képzavar a Pünkösd kapcsán! Nyugi, nem vagy egyedül. A Húsvéttal és a Karácsonnyal ellentétben ez egy olyan egyházi ünnep, amelynek jelentése valahogy nem került be igazán mélyen a köztudatba. Egészen mostanáig – máris képbe hozunk, fél perc alatt!

Röviden: a kereszténység ezen ünnepe a Szentlélek eljövetelét ünnepli.

Bővebben: a Pünkösd keresztény vonatkozásai a zsidó nép pünkösdi ünnepéből alakultak ki. Az elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból ered, a húsvét szombat utáni ötvenedik napon ünneplik. A zsidó nép számára a húsvét szombatját követő ötvenedik nap a befejezett aratás meghálálásának ünnepe volt a Szentföldön. A későbbi időkben ez a nap a híres Sínai-hegyi törvényhozás ünnepévé vált, vagyis amikor Mózes megkapta Istentől a kőtáblákon a törvényeket. Izrael népe a Pünkösd ünnepét különleges áldozatok bemutatásával és pihenéssel töltötte el. Ekkor mutatták be az új gabonából készült két kovászos kenyeret és gyümölcsöket is ajánlottak fel Izrael istenének, Jahvénak.

A Pünkösdöt a keresztény világ a Krisztus utáni 2. századtól tartja számon. Később (mint Isten kiválasztott népének, a zsidó népnek ünnepe esetében) a keresztény világ is hozzákapcsolta Pünkösd tartalmához az újtestamentumi törvényhozásra való megemlékezést, sőt magát a keresztény egyház megalapítását is erre a neves ünnepnapra tették. Magyarországon 1993. óta Pünkösd hétfő munkaszüneti nap. A pünkösdi király választás egyfajta legényvirtus volt, lovas versennyel, tűzugrással, egyéb vetélkedéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára és minden mulatságra hivatalos volt.

A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje, ilyenkor enyhültek a szigorú szabályok, a leányok bátran mutatkozhattak választottjukkal.

ISTEN ÉLTESSE A VILÁG LEGCSODÁLATOSABB GYERMEKEIT: A SZEGEDI GYERKŐCÖKET!

Ma van a Nemzetközi Gyermeknap, melyet 1950. óta május utolsó vasárnapján ünneplünk a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján. A cél ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Ezen a napon minden nagyobb településen játékos programokat, versenyeket, báb- és színi előadásokat rendeznek a gyermekek számára. Hasonló rendezvény már a II. Világháború előtt is létezett: gyermekhét, amely először 1931. májusában került megrendezésre, elsősorban jótékonysági céllal.

RAKD LE A BAGÓT! MA VAN A DOHÁNYZÁSMENTES VILÁGNAP

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1986-tól május 31-ét dohányzásmentes világnappá nyilvánította, bízva abban, hogy a dohányzással kapcsolatos halál megelőzhető. Minden nyolcadik percben meghal valahol valaki a világban a dohány ártalmai miatt. Ezt megelőzendő a WHO különböző programokat, kampányokat, felhívásokat indított, s ennek jegyében tartják minden évben a dohánymentes világnapot is.

SZÜLINAPOSOK, NÉVNAPOSOK

Isten éltesse a mai születésnaposokat:

  • 57 éves Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor
  • Még “csak” 90 éves Clint Eastwood amerikai színész, rendező, producer (Kelly hősei
  • 55 éves Brooke Shields amerikai filmszínésznő (Kék lagúna)
  • 46 éves Erdei Zsolt, becenevén “Madár” világbajnok félnehézsúlyú profi ökölvívó

Egy nem túl pozitív évforduló: 109 éve bocsátották vízre a Titanicot.

Nem volt jó ötlet.

A hajót a Harland and Wolff hajógyárban építették az észak-írországi Belfastban, és elsüllyedésének időpontjában a Titanic volt a legnagyobb utasszállító gőzhajó a világon. Első útján – amikor az angliai Southampton-ból a franciaországi Cherbourg-ba, onnan az írországi Queenstownba, végül az Egyesült Államokba, New York City-be ment – 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor a jéghegynek ütközött és április 15-én, hétfőn 02:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétörve elsüllyedt.

A mai névnaposok: Petronella, Angéla, Tilda, Matild, Mária.

Ma este rátok koccintunk!

MA SEM LESZ STRANDIDŐ

A vasárnapi időjárás távol áll a pünkösdi királyság kategóriától: maximum 15 fok lesz, jó eséllyel esni fog az eső, nomeg némi szél is lesz Szegeden.

Részletesebben:

KERÜLJ KÉPBE!

Fél perc alatt képbe hozunk az előző 24 óra dolgaival.. fogadunk? Kitört a pünkösdi hosszú hétvége, a leállás előtt még tájékoztatott egyet az Operatív Törzs, óriási fejlesztéseket követően indul újra az SZTE Radiológiai Klinika, és visszatért a jó öreg Sziki is. Érkeznek a szombati nap legfontosabb hírei a Napfény Városából:

EGY HASZNOS SZEGED365 GYŰJTEMÉNY, PÜNKÖSD VASÁRNAPRA (IS)

Most akkor mi lesz nyitva és mi nem? Mutatjuk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb