Hirdetés
Hirdetés
-1.7 C
Szeged
2021, március 8., hétfő

Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Matolcsy György: Elhúzódó válsághelyzetre számíthatunk!

Matolcsy György: Elhúzódó válsághelyzetre számíthatunk!

“Elhúzódó válsághelyzetre számíthatunk” – állapítja meg Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu-n publikált, Európa három válsága című hétfő délutáni írásában. Mint írja, önálló pénzpolitikával nyertesen lehet kikerülni még egy közel évtizedes nehéz szakaszból is, de el kell kerülni a külső eladósodást.

“Miért is ne vonhatnánk le fontos tanulságokat Európa, ezen belül az európai integráció elmúlt 50 évének három legmélyebb válságából?” – teszi fel a kérdést az MNB elnöke, aki szerint érdemes ezt megtennünk: ha elkerülhetjük a hibákat azért, ha pedig valami jót tanulhatunk, hát azért.

Az MNB elnöke szerint a bevezetőben említett két tényező a lehető legerősebben összekapcsolódik. Hiába van egy országban önálló pénzpolitikára lehetőség, ha a válság terheinek enyhítésére hiteleket vesznek fel, mert az előbb korlátozza, később teljesen megszünteti az önálló pénzpolitika mozgásterét. Matolcsy szerint ezt mi magyarok tudjuk a legjobban, mert ez történt velünk 2002 és 2010 között: ebből törtünk ki az elmúlt évtizedben. „A hibákat nem szabad megismételni, csak így lehetünk a nyertesek nyertesei Európában. Ahogy William Occam ajánlja nekünk: Soha ne használj többet, mint amennyi szükséges.”

A teljes írást IDE KATTINTVA tudod elolvasni, érdemes.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -