Kikapcs

Szeged365 fotóriport: melyik a legszebb, szegedi víztorony?

Öreg Hölgy? A Rókusi körúti UFO-leszálló? Az alsóvárosi, Jójárt Krisztás? Szeged nem csak a halászlevéről, a gyönyörű lányairól és a bitang jó egyeteméről, hanem a gyönyörű víztornyairól is híres. Körbefotóztuk őket, a kérdés már csak egy: melyik a legszebb?

AZ ÖREG HÖLGY

Az Öreg Hölgy a legidősebb, működő vasbeton víztorony Magyarországon. A 20. század elején a növekvő vízigény kielégítésére a szegedi városvezetés elrendelte a magas – és alacsony nyomású vízvezetéki csőhálózat kiépítését, ehhez kapcsolódóan pedig 1903 áprilisában pályázatot hirdetettek egy 1000 köbméteres víztorony tervezésére. A pályázatot Zielinski Szilárd nyerte, az ő tervei alapján készült el a Szent István Téri Víztorony, melynek magassága a legfelső kilátószintig 46 méter. 

AZ UFO LESZÁLLÓ

UFO leszálló, 66 méter magasban, a Rókusi körúton? Szeged legfiatalabb és egyben legmagasabb víztornyát 1985 decemberében adták át, a maga korában bődületes technikai bravúrnak számított:

AZ ALSÓVÁROSI “KRISZTA-TORONY”

Az évtiezedek óta használaton kívüli, kinézetében a Mad Max filmeket idéző monstrumot a 60-as években a MÁV építette, saját víztározás céljából. Különlegessége a születésnapi felirat, ami évek (évtizedek?) óta ott virít rajta, a múlt hétvégén a Szeged365.hu olvasói el is nevezték Kriszta-toronynak.

Mutatjuk, miért:

Ijesztő, lenyűgöző, steampunk és legfőképpen szegedi:

AZ ÚJSZEGEDI

1971 és 1973 között épült Vizvárdy István és Söpkéz Gusztáv újszegedi víztornya, egyébként ők tervezték a tarjánit is. Nem véletlenül olyan egyforma a két torony, mint két tojás…

A LEGTECHNOKRATÁBB: VÍZTORONY A KÁLVÁRIA IPARI PARKBAN

1950 januárjában adták át a kontinens egyik legmodernebb fonóipari létesítményét, a Szegedi Textilművek Kálvária sugárúti gyárát. Az üzem vízellátását önálló vízművek szolgáltatták, a ma is álló víztorony megépítésével pedig a városi vízvezetéktől függetlenítették.

Szerinted melyik a legszebb?

Szavazzunk!

  • Öreg Hölgy
  • Rókusi körúti UFO leszálló
  • Alsóvárosi MAD MAX víztorony
  • Újszegedi (vagy Tarjáni, ugyanaz mindkettő)
  • Kálvária sugárúti

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb