Szegedi Arcok

Szegedi Pletykák: félünk az 5G-től?

Félünk az 5G-től? Betegségeket okoz? Vagy ártalmatlan a mobilhálózatok legújabb generációja? Rengeteg a kérdés, találgatás, HOAX az interneten. A Szegedi Pletykák című sorozatunk e heti epizódjában az 5G paráról faggattuk az utca emberét.

EZT MONDTÁTOK AZ 5G-RŐL

Ti mit gondoltok az 5G-ről?

Jó lesz ez nekünk? Félünk vagy sem?

AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM EZT ÍRTA AZ 5G-RŐL

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre – írta hozzánk eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

“A távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett számos további területen eredményez változásokat. Új távlatokat nyit, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a többi között a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, a mezőgazdaságban, a sportban és a szórakoztatóiparban is” – tették hozzá. A fejlesztések első fázisában az emelt szintű mobil szélessávú szolgáltatások valósulnak meg. A felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, egy 2 órás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken. A becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik az európai adatforgalom 29 százaléka, az eddigi sávszélesség sokszorosával, alacsony késleltetéssel.


Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik. A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként idén év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. A magyar kormány a mielőbbi elterjesztésre törekszik, mert az 5G hálózat, a digitalizáció egyik központi alapinfrastruktúrájaként, döntő mértékben befolyásolja az ország versenyképességét is – hangsúlyozta az ITM.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb