MindenmásSzegedi Arcok

“Hogy a gyümölcs?” – utána jártunk, a szegedi kofákat hívtuk segítségül

Földieper, barack, meggy, cseresznye és a nyár két igazi nagyágyúja, a görög és a sárgadinnye – már mind-mind megtalálható a szegedi piacokon és a város több pontján értékesítő kiskereskedőknél. Az árak láttán azonban a mi szemünk is kikerekedett: a cseresznye közel az 1500 forintot, a görögdinnye az 500-at, a sárga meg majdnem az 1000-et súrolja. Időjárás, koronavírus? Csökkenő igény? Utána jártunk, méghozzá úgy, hogy szegedi kofákat hívtunk segítségül.

Koronavírus ide, koronavírus oda, a gyümölcsök semmit sem észleltek a járványból, a változékony időjárásból viszont annál többet – fogalmazott Kovács Ferencné, a Mars téri piac kofája. Elmondása szerint 2020-ban is az időjárási viszonyok határozták meg azt, hogy melyik gyümölcsből, mennyi és milyen minőségben terem a magyar gyümölcsöskertekben.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

„A zöldségekre és a gyümölcsökre természetesen mindig az időjárás hat a leginkább, az idei évben eddig nagyon kevés magyar gyümölcs termet a még márciusban is jelen levő „télnek” köszönhetően, sok megfagyott és éppen ezért, mivel kevés van belőlük az áruk is magasabb, ez pedig azt eredményezte, hogy egyelőre nagyon kevesen vásárolják őket.” – fogalmazott Kovács Ferencné.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Sajnos nincs ez másként a dinnyék esetében sem, amelyek között ugyancsak kevés a magyar termés. A nyár első nagyágyúi a fóliasátrak alól kerültek a polcokra, a dinnyeföldeken lapulóknak azonban még hiányzik egy kis napsütés.

„A fóliasátrak alatt nevelkedett dinnyék már kaphatóak és fogyaszthatók, ám a magyar dinnyeföldekről érkezőkre még várni kell, ugyanis a viszontagságos időjárásnak köszönhetően sokkal lassabban érnek szép nagyra és mézédesre az idei évben. A sárgadinnye esete más, abból már akad ehető, hazai. A görögdinnyéből viszont a szezon elején még nagyon sok importtal találkozhatnak a vevők. Az árak pedig mindennek köszönhetően igen csak magasak.” – ismertette Szokol Gábor.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A szegedi kofák a Szeged365.hu-val azt is megosztották, hogy a vásárlók körében még mindig a legkeresettebb gyümölcs az eper, de természetesen a sárga és az őszibarack a cseresznye és a dinnye is egyre népszerűbb lesz. Az árakkal kapcsolatosan pedig úgy nyilatkoztak: vélhetően esnek majd, de nem annyit, mint szoktak és mint azt a vevők várják.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy:

  • a cseresznye ára a legtöbb helyen 1100 és 1450 forint között mozog
  • a meggy valamennyivel olcsóbb, vagyis, ráfuthatunk már 600 forintért de akad közöttük 950 forint/kg is
  • a sárgabarack szintén nagyon drága 650 és 1300 forint között mozog Szeged legtöbb pontján
  • az őszibarackból viszont már 400 forintért is bevásárolhatunk, ám akad 1200 forintért is
  • a görögdinnyét 400 és 500 forint között árulják, a sárgát pedig 600 és 990 forint között lehet a legtöbb helyen megvásárolni

A kérdés már csak az: nálad mennyire határozza meg az ár a fogyasztást?

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb