Közélet

Maradt a maszk, de megszűnt a vásárlási idősáv: hatályba lépett a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény szerdán est jelent meg a Magyar Közlönyben. Marad a maszkhasználat a tömegközlekedésen és a boltokban, viszont megszűnik a 9-12 óra közötti, csak 65 éven felülieknek fenntartott vásárlási idősáv.

Szerdán este megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály.

MI TÖRTÉNT?

Az országgyűlés kedden megszavazta, hogy a kormány vonja vissza a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kihirdetett veszélyhelyzetet. A rendkívüli jogrend megszüntetéséről a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

Fontos adalék, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény szerint a kormány lehetőséget kapott arra, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül.

MARAD A MASZK, VISZLÁT VÁSÁRLÁSI IDŐSÁV

Éjjel megjelent egy kormányrendelet is, ami kihirdette az egészségügyi válsághelyzetet, amit háromhavonta felülvizsgálnak és legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja. A megjelent Magyar Közlönyből kiderül, hogy továbbra is viselni kell a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró maszkot.

Az új szabályok között viszont nem szerepel már a 65 évnél idősebbeknek fenntartott vásárlási idősáv, így a boltban már időkorláttól függetlenül bárki, bármikor bent tartózkodhat – természetesen a nyitvatartási időben. Ezzel párhuzamosan az Origo úgy értesült, hogy a kormány szerdai ülésén döntött a vásárlási idősáv eltörléséről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb