Blog

PénzügyesAnyu Blog: Cudar az időjárás, legyen bitang jó lakásbiztosításod!

Medárd nem viccelt ezzel az eső cunamival, erős offenzívát vetett be ellenünk. A gyerekeket reggel 4 évszaknyi ruhával kell elindítani itthonról, mert előfordul, hogy reggel gumicsizmában ugrálnak a pocsolyákban, de 2 óra múlva már naptejjel kenik őket a gondozónők, majd mire felébrednek a délutáni alvásból nem értik, hogy miért ér megint bokáig a víz az udvaron. Az én hangulatom elég harapós volt a héten, ezt többen tapasztalták is…De ez a kisebbik probléma: jégverés, fák autókra dőlése, beázások tömege, tetőszerkezet rongálások is történtek az elmúlt napokban az időjárás miatt. A biztosítóknál özönlenek a kárbejelentések. Egy biztosítás akkor vizsgázik, ha kár van, így fontos, hogy mire is kell figyelni a kötéskor.

A legfontosabbak:  

  • Egyáltalán az, hogy legyen biztosításod! Egy ismerősömnek év végén égett ki teljesen a lakása, nem volt biztosítása. Azt gondolta, hogy a biztosítás drága dolog. Nyilván sok mindentől függ, hogy mennyi az annyi, de egy alap védelem havi pár ezer forint, vagy ingatlan nagyságától függően lehet még annyi sincs.
  • Legyen arra az összegre biztosítva az ingatlanod, amennyiért most fel tudnád építeni. Az építőipari (kivitelezői) árak az egekbe szöktek az elmúlt 2 évben. Ha ennél korábban kötötted a lakásbiztosításodat, akkor érdemes megnézni, hogy valós érték szerepel-e az ingatlan értékénél. Ne a piaci árba gondolkodj! Kinn a tanyán egy új „családi házat” pont annyiba kerül felépíteni, mint mondjuk Szeged kertvárosában. Legfeljebb a telek ára más, de a telket úgysem biztosítjuk, csak ami a telken van.
  • Ugyanez igaz az ingóság értékeire is. Arra szóljon a biztosításod itt is, amid van: a zokni is ingóság, meg a 8K OLED TV is. Általában a gond ott szokott lenni, hogy simán kihagyod az összes ruházatot, a konyhai felszerelést (értsd, kés villa, kanál, tányér, edények, poharak), a gyerek játékait, no meg a dísztárgyakat, függönyöket ( Nekem nincs sok ablakom szám szerint 9, ebből a legszélesebb  kb. 5 méter. Csak a karnisok kb 100.000 Ft és semmi extra, egysoros sima  és ezen akkor még nincs függöny). Kizárólag a bútorra és az elektronikára szoktatok koncentrálni. Mondok egy másik példát. Mi van a fürdőszobádban? Háááát, én több, mint 10 éve kötöttem házasságot az Avonnal, maradjunk annyiban, hogy nem csak  a mosógép meg a szárítógép, a törölközők, hajszárító, villany borotva, tisztálkodó szerek szerepelnek a listámban. Szerintem megdupláztam az ingóságaid árát, amit eddig biztosítottál.
  • Ha ablakot cserélsz és különleges üveg kerül bele, csináltatsz egy előtetőt, veszel egy ultra menő elektronikai eszközt, érdemes átnézni (szakemberrel átnézetni) a kötvényedet, mert lehet ezekre nem fog fizetni egy kár esetén a biztosító, ha nem tudja, hogy Neked van ilyened.
  • A viharos időjárás kapcsán még 2 dolog, amit érdemes ellenőrizni, főleg, hogy igen hektikus a hőmérséklet ingadozás nap közben is. Megvan amikor a homlokodra csapsz, hogy bakker nyitva hagytam az ablakot és özönszerűen esik eső és a laptop ott van az ablak közelében? Van olyan biztosítás, ami erre is fizet, ergo van olyan is, ami erre nem. A másik a villámcsapás és annak másodlagos hatása, ami jelenti, hogy becsap a villám pl. a közelben lévő Rókusi templomba és emiatt az én mosógépem, meg a vadiúj sütőm is tönkremegy a keletkezett túlfeszültségtől. Na ez sincs benn minden biztosítónál alapból, van, ahol kiegészítőként kell megkötni. Az sem mindegy mit ír le a biztosító. Van, aki csak az 1 kilométeren belül lecsapó villám másodlagos hatására fizet, és van, aki nem határoz meg távolságot így a kárrendezés egyszerűbb lesz.

Egy rakás dolog van, amit még érdemes figyelembe venni, de talán ezek a KO kritériumok. Ezek után biztos vagyok benne, hogy megnézed a kötvényedet, hogy minden rendben van-e vele? Ha nem érzed magad magabiztosnak a témában, akkor írj nekem és megnézzük, hogy ne kelljen azon izgulnod, hogy a keletkezett károkat miből fizeted. És hogy hogyan válassz biztosítási tanácsadót, arra itt adok tippeket:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi tanácsadója, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb