Közélet

Tovább árad a Tisza, Szegeden 476, Algyőnél 499 cm a vízszint

Folytatódik a Tisza vízszintjének emelkedése: a legfelső szakaszán újabb jelentős áradás indul, Szegeden már 476, Mindszentnél 489 Algyőnél 499 cm a folyó szintje, adta hírül az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

NEM JÖTT JÓL A SOK CSAPADÉK

Az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt áradnak a nagyobb folyók – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság még hétfőn az MTI-vel. A Tiszán jelentős vízszintemelkedés kezdődött, a Tiszalökig tartó szakaszon az elsőfokú készültségi szintet meghaladó tetőzés valószínű. A Tisza mellékvízfolyásain szintén árhullámok vonulnak le, első fok közelében tetőzik a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Sajó, a Sebes-, Kettős- és Hármas-Körösök, valamint a Maros – áll a közleményben.

HARMADFOKÚ ÁRVÍZRIADÓ A TISZA FELSŐ RÉSZÉN

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hétfőn harmadfokú (vörös színű) figyelmeztetést bocsátott ki a Felső-Tiszára és romániai mellékfolyóira. A figyelmeztetés értelmében hétfőn 18 órától szerdán 12 óráig a Felső-Tiszán, a Visón és az Izán, valamint a Nagy-Szamos felső folyásán árvizeket idézhet elő a következő két napban várható nagy mennyiségű csapadék. A legsúlyosabb fokozatú árvízi figyelmeztetés szerint a térségbeli folyók vízszintje több mint 20-30 centiméterrel meghaladhatja majd a töltések, gátak magasságát, s az áradás nagy károkat okozhat, és emberéleteket is veszélyeztethet.

A román vízgazdálkodási intézet a Tisza délebbi mellékfolyóin is árvízveszélyre figyelmeztetett, a Túr, a Kraszna és a Berettyó esetében azonban másodfokúnak (narancssárga jelzésűnek), a Sebes-, Fekete- és Fehér-Körös valamint a Maros esetében elsőfokúnak (sárga jelzésűnek) ítélte a veszélyt.

Romániában csaknem két hete esősre fordult az idő, és szokatlanul sok csapadék esett. Az esőzések eddig elsősorban a Bánságban valamint Hargita és Maros megyében idézték elő a folyók áradását. Az INHGA továbbra is másodfokú (narancssárga) készültségi szintet jelez a székelyföldi és a bánsági folyókra is.

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancssárga színű) figyelmeztetése szerint Erdély egész területén és Moldvában is kedd délelőttig nagy mennyiségű csapadék várható. A heves záporok nyomán 40, de helyenként 60-80 millimétert is elérheti a lehulló csapadékmennyiség.

ÚJABB JELENTŐS ÁRADÁS INDUL

A Tisza legfelső szakaszán újabb jelentős áradás indul, lejjebb pedig folytatódik a vízszintek emelkedése. A vízszint, kedd reggel, Szegeden és környékén:

  • Szeged: 476 cm
  • Hódmezővásárhely 410 cm
  • Tiszasziget: 452 cm
  • Csongrád: 444 cm
  • Algyő: 499 cm
  • Mindszent: 489 cm
A hattyasi téli kikötő hajóroncsai is magasabban fognak úszkálni a vízen… Fotó: Szabó Dávid, Szeged365.hu

Ezek hatására a folyó Tiszalökig tartó szakaszán az I. készültségi szintet meghaladó tetőzések valószínűsíthetőek. Lejjebb Kisköréig az I. fokú szintet megközelítő vagy azt kismértékben meghaladó vízállás várható. A Tisza mellékfolyói közül a Túron az I. fokot kissé meghaladó, a Körösök vízrendszerén pedig azt megközelítő vízállás a valószínű. Közölték azt is, a Duna vízgyűjtő bajor és osztrák területein fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de a Tisza fontos vízgyűjtő területein továbbra is folytatódik a csapadékos időjárás. Az elmúlt időszak esőzései fokozatosan növelték a kezdetben erősen kiszáradt talaj víztartalmát, így egyre kevesebb csapadék szivárgott be a talajba.

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtő felső, határainkon túli területein újra jelentős, az előrejelzésekben szereplő értékeknél jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint ezen a területen szerda reggelig további jelentős mennyiség várható. Kitértek arra is, az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről.

A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíz napos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyesek. A szakemberek kedd reggelig 911 köbméter vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát – áll a közleményben.

CSÚNYA MEGLEPETÉST HOZOTT MAGÁVAL AZ ÁRADÁS A HÉTVÉGÉN

Több tonnányi, uszadékfából és PET palackokból álló hordalék érte el a Tisza szegedi szakaszát szombaton, majd okozott egy elég rendes kalamajkát a Partfürdőnél márciusban vízre helyezett, vadonatúj kikötőnél. A hír valósággal felrobbantotta a közösségi médiát, beindult a megoldás – és felelős-keresés, mi pedig utána nyomoztunk, hol volt a baki az úszóháznál, illetve annak, mi lenne a megoldás a hasonló esetekre:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb