Blog

PénzügyesAnyu Blog: FIGYELEM! Változások a babaváró kölcsön igénylésnél!

Meglepő lehet, de egyre többen igényelnek már az egyetemi évek befejezését követően babaváró kölcsönt. Az egyik alapfeltétele ennek, hogy 3 éves Tb jogviszonyt kell igazolnia legalább az egyik félnek. Ha ezt nappali tagozatos, felsőfokú tanulmányi jogviszonyból szeretted volna igazolni, eddig nem biztos, hogy könnyen boldogultál.  Ugyan volt rá megoldás, de a jogszabály eddig az egyetemen töltött időszak bizonyítékára szolgáló dokumentumot nem nevesítette. És ahogy ez lenni szokott, ha valami nem egyértelmű, akkor az sokféle módon értelmezhető. Voltak bankok, akik   a tanulmányi jogviszonyról mindenképpen külön igazolást kértek, más pénzintézeteknél az ügyfél őszinteségének is hittek, de voltak, akik kizárólag a kormányhivatalok által kiállított igazolást vették figyelembe.

A május 29-án megjelenő módosítás azonban tisztázta ezt a kérdéskört! A felsőfokú tanulmányok alátámasztására a felsőoktatási intézmény igazolására van szükség. Diplomás GYED esetén pedig a jogosultságot megállapító hatóság által kiállított igazolás szükséges.

 Fontos, hogy ha befejezted a sulit és nem találtál rögtön munkát, akkor sincs még veszve a dolog. 6 hónapod van, hogy tökéletesítsd a CV-det, valamint motivációs leveledet és meggyőzd leendő munkáltatódat arról, hogy te vagy a tökéletes választás munkaerő szempontjából. A jogszabály ezt az átmeneti időszakot biztosítja a folyamatosnak tekinthetőség szempontjából.  Ha ezen idő alatt találsz munkát, akkor nem szakad meg a TB jogviszonyod. A veszélyhelyzetben hozott szabályok miatt volt erre plusz haladék, de július 18-tól ezek a szabályok kerülnek újra érvénybe.

Ha SZTE-re jártál, akkor az utolsó képzési helyed tanulmányi osztályához fordulj ilyen igazolásért, akár emailben és ők mind elektronikusan, mind postai úton elküldik részedre azt.

További babaváró infókról pedig itt olvashatsz:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi tanácsadója, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb