Blog

PénzügyesAnyu blog: mindent a babaváró hitelről

Sokan azt tippelik, hogy a korlátozások végére többen szeretnének valamilyen oknál fogva 😊 babaváró hitelt felvenni. Egy biztos, hogy engem minden nap felhív valaki ezzel a  témával, ezért összeszedtem a legfontosabb információkat. Már az is lehet, hogy próbáltál utánajárni, hogyan is tudnátok igénybe venni ezt a lehetőséget, de jelenleg szinte naponta van új információ, így nem egyszerű az ügyintézés.

Ahány bank, annyi ügyintéző, még annyi információ. Azért, hogy ne ess pánikba az infóhalmaztól, összegyűjtöttem Neked a lényeges elemeket, amelyek kipipálása nélkül ne is indulj neki a dolognak!

Íme:

  • Minimum 3 év folyamatos TB jogviszony szükséges legalább a házastárs egyik felének! Az ehhez szükséges igazolást most online is tudod ügyfélkapun keresztül igényelni.
  • Házasságban kell éljetek-nem elég a bejegyzett élettársi kapcsolatèirány az anyakönyvi hivatal, ha ez az elem hiányzik. Ez még nem tilos és szerintem mivel a korlátozások inkább a feloldások irányába mennek, nem is lesz tiltott.
  • Ahhoz, hogy a maximum 10 000 000 Ft-hoz hozzájussatok a minimum jövedelem feltétel, hogy nettó 150 000 Ft igazolt bevételetek legyen kettőtöknek, de egyik félnek minimum 100 000 Ft legalább legyen.
  • Határozott munkaviszony esetében bankonként eltérő az elvárás, de sok helyen van megoldás erre is.
  • Ha egyéni vállalkozó vagy és még nincs készen az SZJA bevallásod, akkor kérd, hogy mihamarabb beadja a könyvelő, mert az alapján kerül kiszámításra a jövedelmed. Ennek értelmezése bankonként és adózási nemenként változó lehet, de mindenképp szükség van erre a dokumentumra.
  • Jelenleg fontos az is, hogy milyen ágazatban dolgozol. Konkrét lista nincs, de mégis van…Tapasztalataim, hogy gépjárművel foglalkozó cégek, szálláshelyadással foglalkozó vállalkozások és a vírus idején válságba került ágazatok cégeinél dolgozó alkalmazottak nehezebben, vagy egyáltalán nem finanszírozhatóak. DE: ha helyre álltak a dolgok, reményeink szerint ez már nem lesz probléma és most is azt mondom, hogy van rá esély, de itt nehezebb pénzhez jutni.
  • Ha van kiváltandó hiteled, akkor figyelj rá, hogy a fel nem használt hitelkeret, hitelkártya meglévő hitelnek számít, az egész összegre vetített törlesztővel számolnak a jövedelem terhelhetősége szempontjából. Készülj fel minden hiteledből, tudd, hogy mekkora, mikor vetted fel, mekkora a törlesztője. Ha szeretnéd  a babaváróból kifizetni az előző hiteled, akkor kérj az adott banktól tőketartozás igazolást. Mivel szeretnek ezen csücsülni, ezért érdemes az ügyintézés korai szakaszában erről gondoskodni. Van olyan bank, aki számol  a kiváltandó hitel törlesztőjével, van olyan, amelyik nem. Tudom, tudom, ez már aztán kezd bonyolódni.
  • A kérelem addig nyújtható be, amíg meg nem születik a baba. Szóval, azért érdemes nem a várandósság 38. hetében elkezdeni az ügyintézést! (Kivétel most, olvasd a cikk végét!)
  • A már meglévő gyerekek nem számítanak (☹) és 5 éven belül kell megszülessen a következő gyermeketek. Tehát, ha már van egy baba, az most ebben a konstrukcióban azt jelenti, hogy csak egy újabb gyerek vállalása jogosít a kérelemre.

Miért is szeretnék ezt ennyien felvenni? Szerintem, ha nincs gyereketek, de 5 éven belül tervezitek az elsőt, akkor nem szabad kihagyni, OLTÁRI lehetőség főleg, ha több, akár 3 gyereket terveztek. De, ha csak egy gyerekben gondolkodtok, akkor is kiváló megoldás, mivel:

  • Nem kell hozzá jelzálogjogot semmire bejegyezni. Tényleg nem! Nem kell a szülők háza, a nagyi háza, senkié!
  •  Szabadfelhasználású, tehát befektethetitek, kifizethetitek a régi hiteleteket, sőt akár vállalkozást is indíthattok belőle, de akár álmaitok autója is a Tiétek lehet, csak a fantáziátok szab határt mire költitek el a pénzt. Néhány bank mégis tesz korlátozásokat, de a jogszabályi háttér tulajdonképpen nem tilt semmit.  
  • Maximum 10 000 000 Ft vehető igénybe, de akár kevesebb is.
  • Az első gyerek születésénél kamatmentessé válik a hitel és kérheted a türelmi időt, így 3000 Ft-ot fogsz fizetni.
  • Második gyerek megszületésével a hitel 30%-a elengedésre kerül! KÉPZELD újabb türelmi időt kérhetsz.
  •  A harmadik gyerek megszületésével az egész hitel nullázódik! Na ez már igazi nagycsaládos kedvezmény! Jah, hogy eddig csak a türelmi idő alatt csak a 3000 Ft-ot fizetted/hó? Igen, na ez itt az a pont, amire azt mondtam, hogy nem szabad kihagyni a lehetőséget!
  • Jóval kedvezőbb, mint más hitelek: 20 évre, 10 millió Ft havi 45 833 Ft törlesztővel kerül visszafizetésre. Míg ugyanez az összeg egy normál piaci kamatozású, de jelzáloghitel esetén olyan 60 000 Ft/hó.
  • Mindössze 10 nap alatt elbírálják. Rekord ügyintézési határidő 3 nap!
  • CSOK-kal együtt igényelhető- így akár 20 millió magyar forinttal lehet az gazdagabb (szinte ajándékként), akinek még nincs most gyermeke, de 3-at vállal és új házat szeretne építeni….!

+1: A Kormány most lehetőséget adott azoknak, akik a babájuknak a veszélyhelyzet fennállása alatt, vagy azt követően 30 napon belül adnak/adtak életet, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 2 hónapon belül még igényelhessék a kölcsönt. 

Igen, elég sok az infó és igazi hős vagy, ha végig olvastad. De mivel most naponta változnak akár lényeges elemek, érdemes ezért szakemberhez fordulni segítségért, aki minden nap megkapja a bankok tájékoztatását és próbálja rugalmasan kezelni ezeket a helyzeteket.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla, PénzügyesAnyu

a Bankmonitor Partner Kft. és a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. független pénzügyi tanácsadója

Dr. Szilágyi-Németh Lilla vagyok, a PénzÜgyesAnyu. Szegedi vagyok, anya vagyok, feleség vagyok, nő vagyok – a sorrend alkalmanként módosul, hiszen az egyensúlyhoz kell a szerepek intenzitásának változása. A végzettségem jogász, de a jog rejtelmeiben végül nem találtam meg a számításaimat. Helyette más világok nyíltak ki előttem. Az Avon volt az első igazi szerelem munkahelyem, ami 9 évig töltötte be az életemet. 2019 nyara óta, mint családi hagyomány, független tanácsadóként a pénzügyek területét képviselem szívvel-lélekkel. Egy igazi álmom válik valóra azzal, hogy itt írhatok Nektek. Mire számítsatok? Közérthető, fogyasztható tanácsokra, olyan tippekre, amelyekkel könnyebben boldogultok abban a hihetetlen nagy banki és biztosítási kínálati káoszban, ami körülvesz minket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb