Mindenmás

Napi pakk, szerda: kánikula Szegeden, benzinár-emelés, ma utoljára ingyenes a parkolás!

Szevasz, július! Az év egyik legklasszabb, nyári hónapja igazi kánikulával veszi kezdetét. Na jó, van hozzá üzemanyagár-emelés és (holnaptól) fizetős parkolás is, de foglalkozzunk csak a széppel és jóval! Érkezzenek a szerda legfontosabb, napindító hírei!

MA ISMÉT KÁNIKULA LESZ SZEGEDEN

31 fokos csúcshőmérséklettel, erőteljes extra erős UV sugárzással és csapadékmentes időjárással támad a szerda a Napfény Városában, egy valami biztos: fázni nem fogunk! Fronthatás nincs, a napsütéses órák száma 13-15 között lesz az OMSZ előrejelzése alapján.

ISTEN ÉLTESSE A SZEGEDI HŐSÖKET!

Ma van a Semmelweis nap – avagy a Magyar Egészségügy Napja, le a kalappal az egészségügyben dolgozó hősök előtt, az idei év megmutatta, mekkora szükség van a munkátokra! Minden tiszteletünk a Tiétek!

Az ünnepnap Semmelweis Ignác (Buda, 1818.07.01. – Bécs, 1865.08.13), a gyermekágyi láz okának felfedezője, az “anyák megmentője” születésének állít emléket.

Semmelweis szobra a női klinika udvarán (2018-ban avatták fel). Szeged úgy tiszteleg Semmelweis emléke előtt, hogy minden újszülött a Semmelweis utcában látja meg a napvilágot. Fotó: 24.hu.

A család 10 gyermekéből ő volt az ötödik. Bécsben jogot tanult, majd átiratkozott az orvosi fakultásra. Megfigyelte, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a boncolás utáni hullaszagot, bár a kórokozó baktériumokat még nem ismerte. Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, napoztatásához és a gyakori ágyhuzatcseréhez. Módszerének elterjesztése érdekében szélmalomharcot vívott az akkori orvostársadalom tekintélyes képviselőivel, eljárását nem alkalmazták, hasznossága csak a kórokozók felfedezésével nyert bizonyítást. 1855-ben a pesti egyetemen kinevezték az elméleti- és gyakorlati szülészet tanárává. 1857-ben a zürichi egyetem meghívta tanárnak, de inkább itthon maradt. Frigyre lépett a 19 éves Weidenhoffer Máriával, öt gyermekük született. Semmelweis hamarosan leköszönt a szülészeti osztály vezetéséről, ahol hat év alatt egy százalék alá szorította módszerével a gyermekágyi láz halandóságát. 1865 júliusa közepén magatartásában az elmezavar jelei mutatkoztak. Bécsbe vitték, és Balassa doktor beutalta a döblingeni elmegyógyintézetbe. Agresszív magaviselete miatt ápolói súlyosan bántalmazták, valószínűleg ennek következtében két hét után meghalt. Előbb a schmelzi temetőben temették el, majd annak felszámolása után, 1891-ben földi maradványait neje hazahozatta a Kerepesi temetőben a családi sírboltba.

Apropó, a Semmelweis-napon nyitva van:

  • kórházak és minden SBO
  • háziorvosi ügyeletek
  • ügyeletes gyógyszertárak

Az utóbbiak szegedi listáját IDE KATTINTVA tudod megnézni. Az ünnepnap miatt ma zárva tartanak:

  • szakrendelők
  • háziorvosi rendelők (ügyelet azért van)
  • gyógyszertárak (ügyelet azért van)

MA VAN A KÖZTISZTVISELŐK NAPJA

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1-je legyen a Köztisztviselők Napja. 1997-ben tartották meg először.

Ha köztisztviselő vagy és leugranátok ünnepelni a kollégákkal, most bizony nagyot kellene ugrani a DOKK-ra…

A MAI NÉVNAPOS SZEGEDIEK

  • Annamária
  • Tihamér,
  • Áron,
  • Gyula,
  • Előd,
  • Olivér

AMIT TUDNOD KELL A MAI NAPRÓL

A mai nap legfontosabb, szegedi vonatkozású sporthíre a kékekhez kapcsolódik: ma, avagy július elsején fény derül a 2020/2021-es Bajnokok Ligájának csoportbeosztására. A sorsolást élőben fogjuk adni a Szeged365.hu-n, ma délután 18:00 órakor:

Kapaszkodj: mától a benzin 7, a gázolaj 13 Ft-tal kerül majd többe. Az átlagárakat tekintve visszatérünk a koronavírus járvány előtti időszakhoz, 2020 március elején volt utoljára ilyen magas a benzin és a gázolaj átlagára, ami a 95-ös benzin esetében 368 forintot, a gázolajnál pedig 381 forintos átlagárat jelent – írja a Holtankoljak.hu.

A délutáni órákban jövünk egy szegedi benzinár-körképpel, kinyomozzuk Neked, hol a legolcsóbb az üzemanyag a Napfény Városában!

És a legfontosabb, ha autóval mész ma dolgozni: ma még ingyenes a parkolás Szegeden, holnaptól viszont visszatérnek…

  • …Magyarország egyik legdrágább parkolási díjai (a szegediek)
  • …a szabad parkolóhelyek (szintén a szegediek)

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb