KözéletSport

Az Országgyűlés ma dönt a 2021-es költségvetésről és az olimpikonok özvegyeinek járó életjáradékról

Huszonhat javaslatról szavaz ma az országgyűlés, köztük a legfontosabb a jövő évi büdzsé elfogadása. Szintén ma szavaznak az elhunyt olimpiai érmes sportolók özvegyeinek járó életjáradék növeléséről, ennek nem titkolt célja a méltó gondoskodás a hosszú betegség után meghalt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor gyermekeiről. Az ülésnap délelőtt 11 órakor kezdődik.

A főbb témák a mai ülésnapra:

  • a jövő évi büdzsé elfogadása
  • az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltása
  • az iskolaőrség bevezetése
  • a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése

Kivételes eljárásban szavaznak még az elhunyt olimpiai érmes sportolók özvegyeinek járó életjáradék növeléséről. Szerdán egyhangúlag támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a módosítást.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke a törvényalkotási bizottság előtt elmondta: a kivételes eljárásban tárgyalt javaslat célja a méltó gondoskodás a hosszú betegség után meghalt háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor gyermekeiről.

A módosítás tízről öt évre csökkenti a jogosultsághoz kellő együttélés időtartamát. Eddig az özvegynek a járadék 50 százaléka járt, mostantól azonban a gyermekek nagykorúvá válásáig 100 százaléka. A változtatás, amelyről ma szavaz a parlament, a kihirdetés utáni napon lép hatályba.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb