Mindenmás

Napi pakk, péntek: esős péntek Szegeden, visszavonulót fújó Tisza, Tom Cruise szülinap

Bumm, itt a hétvége! Egy frissítő esővel kezdett be a péntek, az OMSZ jelentése szerint lesz még folytatása: záporok, zivatarok teszik változatossá a hét utolsó munkanapját. Összekaptuk a legfontosabb napindító híreket, időjárás, közlekedés, névnaposok és sok-sok Szeged érkezik a reggeli kávéd mellé.

A MAI NÉVNAPOSOK

  • Soma
  • Kornél,
  • Tamás,
  • Ilián,
  • Leó,
  • Bernát, legyen klassz napotok, péntek este a Ti egészségetekre koccintunk!

MA SZÜLETTEK

  • 137 éve született Megszületett Franz Kafka cseh író (A per, Átváltozás), H.R. Lovecraft és Stephen King nagy példaképe, ha eddig valamiért kimaradt az életedből, legalább a fenti két művét olvasd el, zseni volt a javából!
  • 68 éves Laura Branigan amerikai énekesnő, színésznő, a Self Control című sláger aranytorkú előadója.
  • 58 éves Tom Cruise amerikai színész, a Top Gun és a Mission Impossible filmek sztárja. Nálunk a Világok Harca és a Holnap Határa az abszolút kedvenc tőle, de mi már csak ilyen megrögzött sci-fi rajongók vagyunk… Apropó, a Rotten Tomatoes egy Cruise-toplistát is készített, rajta 41 filmmel, egész jó kis tippek vannak benne hétvégi mozizáshoz. Fura, de náluk a Koktél az utolsó, az első három helyezett viszont egytől-egyig Mission Impossible film, katt IDE a teljes listához.

ZÁPOROKKAL, ZIVATAROKKAL RAJTOL A HÉTVÉGE

A cikkünk megírásának perceiben (05:22 van, amikor ezeket a sorokat körmöljük) hagyta abba a zúzást az eső Szegeden, az OMSZ szerint azonban kapunk még a nyakunkba a mai napon: mind záporra, mind zivatarra első fokú riasztást adtak ki péntekre.

Élénk, erős szélre számíthatunk, mérséklődik a hőség, délután 22-30 fok várható. Így változatos, nem? A weather.com grafikonja a következő napokra:

VISSZAVONULÓT FÚJT A TISZA

582 cm-rel tetőzött a Tisza Szegednél, még kedden, azóta viszont visszavonulót fújt: Dr. Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója szerint napokon belül megnyithatják a rakpartot, ahogy portálunknak nyilatkozta tegnap: “csökkenő tendencia tapasztalható az Alsó-Tiszán. A vízszint ma elhagyta az alsó-rakparti út szintjét, erről az útkezelőt is értesítettük.”

Ma reggel már csak 541 cm volt a vízszint Szegednél, alig bő 2 nap alatt több, mint 40 centimétert ment lefelé a Tisza:

Ebből bizony rakpart-nyitás lesz hamarosan, aztán meg zárás (mint arról korábban beszámoltunk):

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb