Közélet

Jön a 13. havi nyugdíj, ingyen kapnak tankönyvet a diákok, elfogadták a költségvetést

2021-től négy részletben épül vissza a 13. havi nyugdíj, ingyenes tankönyvellátásban részesül 2020 szeptemberétől valamennyi tanuló. Mindemellett az országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést is.

ŐSZTŐL INGYEN KAPJÁK A TANULÓK A TANKÖNYVEKET

Ingyenes tankönyvellátást biztosít 2020 szeptemberétől valamennyi tanulónak az országgyűlés. A tankönyvellátás eddig az 1-9. évfolyamon volt ingyenes, a döntés most ezt terjeszti ki mindenkire, aki a köznevelésben és a szakképzésben tanul. Az intézkedésre idén 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

ISMÉT LESZ 13. HAVI NYUGDÍJ

A jövő évtől négy részletben visszaépül a 13. havi nyugdíj juttatása a Parlament pénteki döntése értelmében. A jogosultak a januári járadékkal együtt kapják meg a plusz összeget.
A tizenharmadik havi nyugdíj 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka, a rá következő évben pedig a nyugdíjasok már a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően minden évben az egyhavi nyugdíj összege jár.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

ELFOGADTÁK A 2021-ES KÖLTSÉGVETÉST

Varga Mihály pénzügyminiszter a javaslat általános vitájában a jövő évi büdzsét a gazdaságvédelem költségvetésének nevezte, amely a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a szükséges forrásokat a gyermeket nevelő családok támogatásához, a nyugdíjasok megbecsüléséhez, a munkahelyek megtartásához és új munkahelyek létrehozásához.

A képviselők 133 igen és 61 nem szavazattal hagyták jóvá a törvényjavaslatot, amelyben a kormány 4,8 százalékos GDP-bővüléssel, mérsékelt, 3 százalékos inflációval és a maastrichti referenciaérték alatti, 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, valamint a nemzeti jövedelem fél százalékát meghaladó biztonsági tartalékkal számol, az államadósság csökkenése mellett.

JÖNNEK AZ ISKOLAŐRÖK

Szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben – erről is döntött pénteken az Országgyűlés. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik.


   

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb