Közélet

Orbán Viktor: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból (frissítve)

A miniszterelnök a koronavírus-járvány okozta válságról, a második hullámról és a migrációról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor kiemelte, hogy Magyarország a válságból megerősödve kerülhet ki, ha nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét felszaladjon, ha észnél van a határvédelemnél, ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy baleknak nézzék Nyugaton.

A Jó reggelt, Magyarország! című műsorban elhangzott: Magyarország a járvány első hullámával szemben győzelmet aratott, de nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát. Mivel a környező világ hatással van Magyarországra is, jól és okosan kell dönteni például a nyaralásról. A miniszterelnök szerint ezért most inkább a Balatont érdemes választani a külföldi kirándulás helyett.

Fotó: portfolio.hu

FRISSÍTÉS: A HATÁRVÉDELEM EGYBEN EGÉSZSÉGÜGYI VÉDELEM IS

A miniszterelnök szerint a kormány ellenáll annak a brüsszeli nyomásnak, hogy engedjen be újabb és újabb országokból ellenőrzés nélkül embereket. Ezért egyelőre – Szerbián kívül – nem EU-s országokból nem engednek be Magyarországra ellenőrzés nélkül senkit, az átutazás pedig mindenkinek csak korridorokon keresztül lehetséges. Arra is törekedni kell, hogy a migráció felerősödése ne veszélyeztesse a magyar egészségügyi helyzetet – tette hozzá.

A hagyományos migránsútvonalak mentén fekvő államokban nő a fertőzések száma, vagyis most a határvédelem egyben egészségügyi védelem is, ezért meg is erősítették a határvédelmet. Közölte azt is: az embercsempészek aktivitása váratlanul megnőtt.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, fotó: MTVA

A TRANZITZÓNÁKRÓL

Orbán Viktor a tranzitzónákra is kitért, jelezve, az uniós bíróság ezt fogvatartásnak minősítette, a magyar kormány válasza pedig az volt, hogy ezeket bezárta, és még keményebbé tette a határvédelmet. “Ha azt akarjuk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos és nyugodt hely legyen, akkor a migrációval szemben a legkeményebben kell fellépnünk” – mondta Orbán Viktor. Hozzáfűzte: a most zajló nemzeti konzultációban a migráció és a járványügy összefüggéséről is kérdeznek, mert ezek összeérnek néhány ponton.

“Együtt kell sikeresnek lennünk, Európának össze kell tartania (…), de ehhez az kell, hogy Brüsszelben ne akarjanak ránk kényszeríteni olyan életmódot, amit a magyar nem akar élni, meg a csehek sem, meg a lengyelek sem”. “Hagyják, hogy éljük a saját életünket, és akkor együtt leszünk sikeresek”: nem a birodalomépítés ideje jött el, hanem a nemzetállamok okos összefogásának az ideje – jelentette ki.

STABIL LESZ A KÖLTSÉGVETÉS

A 2021-es magyar költségvetésről – amelyről pénteken szavaz a parlament – a kormányfő azt mondta: stabil számokat, jól feltöltött járványügyi és gazdaságvédelmi alapot tartalmaz a büdzsé. Úgy fogalmazott, most egy második csatát kell megnyerni, a munkahelyvédelmet, amelynek egyik eszköze a költségvetés.

Kiemelte továbbá a 13. havi nyugdíj visszaépítését, és hogy a csecsemőgondozási díj összegét az édesanya fizetésének 100 százalékára emelik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb