Közélet

A koronavírus kezelésére alkalmas szert fedezhettek fel pécsi és osztrák kutatók

Egy allergiásoknak piacra dobott orrspary-ben találták meg a kutatók azt a hatóanyagot, amely a későbbiekben a koronavírusos betegek kezelésében gyógyszerként is alkalmazható lehet. Az azelasztin laboratóriumi körülmények között már bevált.

Az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését – tájékoztatta az MTI-t Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője.

A vizsgálat első lépéseként az osztrák Cebina kutatói számítógépes megközelítéssel szűrték ki az azelasztint mint lehetséges hatóanyagot, a pécsi laboratóriumi vizsgálatok pedig igazolták a hozzá fűzött reményeket.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük annak érdekében, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják. Jakab Ferenc szerint az eredmény azért is nagyon fontos, mert a gyógyszer engedéllyel rendelkező, széles körben – Magyarországon például vény nélkül – kapható orrspray formájában, és közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.

A kutató szerint amennyiben a nemsokára megkezdődő klinikai tesztek is igazolják a gyógyszer hatékonyságát, akkor szinte azonnal bevethető lesz a fertőzés kezelésére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb