Közélet

Maradhat a PIN-kód nélküli fizetés 15 ezer forintig

A jegybank azt javasolja, hogy maradjon meg a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél. Az intézkedés megtartásával a tranzakciók 90 százalékát lehet érintésmentesen lebonyolítani.

A tervről Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában azt mondta, azért emelték 15 ezer forintra a korábbi ötezer forintos limitet, hogy kevesebbszer kelljen a terminálhoz nyúlni, így csökkenjen a koronavírus terjedésének kockázata.

A Bankszövetség a visszaélésektől való félelem miatt gondolkodik abban, hogy tízezer forint legyen a határ, ám a jegybank ügyvezető igazgatója szerint Magyarország európai összehasonlításban is a sor végén áll a bankkártyás visszaéléseket tekintve, nagyon alacsony azok száma a forgalomhoz képest.

December végétől egy új szabályozással tovább csökkentenék a kártyás fizetésekkel való visszaéléseket. A tervek szerint vagy egy biometrikus azonosító, például ujjlenyomat kell majd az online tranzakcióhoz, vagy egy kódot kell megadni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb