Közélet

Merkely Béla: szeptember után jöhet a második hullám

Szeptembertől az iskolakezdés, illetve a hűvösebb idő miatti több zárt térben tartózkodás is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így egy második hullám ősszel érkezhet meg – fejtette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az ATV híradójának.

Merkely kitért a környező országok kérdésére is: szerinte a szomszédainkban azért nőhetett meg az igazolt fertőzöttek száma, mert sok helyen már akkor lazítani kezdtek a közösségi korlátozásokon, amikor az adatok ezt még nem indokolták. A rektor szerint Horvátország a magas napi esetszámok ellenére azért kapott zöld járványügyi besorolást, mert a legtöbb eddigi igazolt magyarországi esetben a fertőzés inkább Szerbia vagy Ukrajna felől érkezett. Hozzá tette: a zöld besorolás a járványhelyzet alakulásával bármikor változhat, ezért szerinte érdemes az idén nyáron inkább belföldön nyaralni.

KORÁBBAN ÍRTUK A TÉMÁBAN

Beutazási korlátozásokat jelentett be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján. Szigorítják a határellenőrzéseket, mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb