Közélet

Szúnyogok vs Szegediek: így irtják a vérszívókat a Napfény Városa felett (légi videó)

Videón mutatja be a Szeged környéki szúnyogirtást a Légiközlekedési Kulturális Központ, a Youtube-ra feltöltött légi harcot már több, mint 32.000 felhasználó tekintette meg. A produkció aktualitása fájóbb, mint valaha: az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt Szegeden valóságos szúnyoginvázió alakult ki. A szituációt rontja, hogy a Tiszán és mellékfolyóin levonult kisebb árhullám következtében további szúnyogkeltető helyek keletkeztek, ahol a szúnyog-tojások milliói virítanak.

Tériszonyom van, ezért is választottam ezt a munkát – meséli nevetve Páli Attila pilóta a videóban, majd elmondja, a 18-20 méteres magasságban végzett szúnyoggyérítés még viszonylag “fent” is van a mezőgazdasági repüléshez képest, melyet gyakran 3 méteres magasságban végeznek. Az alacsony repülés miatt nagyon kell vigyázni a különféle terepakadályokkal, így a vezetékekkel is. Kránitz Balázs riporter kérdésére az AN-2 “Ancsa” pilótája elmondja: ebben a műfajban a műszerek helyett “érzésből” repülnek, hogy Attila szavaival éljünk: “itt a s@gged után repülsz” (elnézést, tényleg ezt mondja a videóban).

Az elmúlt hetek szúnyoghelyzetéről már annyit írtunk, hogy lassan Szeged365 helyett Szúnyog365 lesz a nevünk. Ha lemaradtál volna, ebben a múlt pénteki cikkünkben minden fontos információt (gyérítési helyek, időpontok, térképek, interjúk az illetékesekkel) összegyűjtöttünk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb