Közélet

Anyád, a szúnyogok! Szegedi verzió, avagy minden, amit a gyérítésről tudni akartál

Mielőtt bárkit kiakasztanánk a cikkünk címével: Jancsó Miklós 2000-ben bemutatott játékfilmjére utaltunk vele, nem az illetékeseket (és nem is a szúnyogokat, mielőtt belénk állna egy-két lelkes állatvédő) szidalmaztuk. Ami viszont tuti: hetek óta tart a szegedi szúnyog-invázió, rengeteg üzenetet kaptunk Tőletek a témában a héten. Az alábbi kérdezz – felelek cikkünkkel igyekszünk megválaszolni a legfontosabb kérdéseiteket.

Először is, a film, a főszerepben Mucsi “szigorúan egy pohárkával a Borfeszten” Zoltánnal (vigyázz, káromkodik, mint mindig):

A HELYZET SZEGEDEN

…nem túl rózsás, a Tiszához közel élő szegedi olvasóink arról számoltak be, hogy már a kora délutáni órákban is Mission Impossible 5 percnél többet tölteni az udvaron vagy erkélyen, az esti órákban pedig legalább akkora a küzdelem, mint az Aliens című filmben a tengerészgyalogosok kontra xenomorph-ok esetében (bár a mi szúnyogaink kevésbé zúzósak).

Az idei helyzet nem véletlenül ennyire húzós: az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt az ország legnagyobb részén, így Szegeden is szúnyoginvázió alakult ki. A szituációt rontja, hogy a Tiszán és mellékfolyóin levonult kisebb árhullám következtében további szúnyogkeltető helyek keletkeztek ahol a szúnyogok tojásainak milliói virítanak.

SZEGED VS SZÚNYOGOK: AKIK A FRONTVONALBAN HARCOLNAK

A szúnyogok elleni harc alapvetően a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságának a feladata, azonban az önkormányzat, ha úgy érzi, nem elegendő a központi program, rárendelhet az illetékes szervtől vagy saját maga is intézheti azt. Ezért van, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kht. maga is végez gyérítést, párhuzamosan a katasztrófavédelemmel. Ez egyébként teljesen normális, más városokban is így van.

A katasztrófavédelem munkatársai a héten több mint 15 ezer hektáron irtották a rovarokat, ebből Szegeden kedden 3000 hektáron végeztek földi kémiai védekezést a vérszívók ellen.

A másik szereplő, a  a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője Makrai László azt nyilatkozta portálunknak, hogy a lárvagyérítés Szegeden a tavasz óta folyamatos, még március végén kezdődött. “Jelenleg a 9. körön vagyunk túl, összesen 320 lárva-élőhelyet tartunk nyilván és monitorozunk.” – magyarázta Makrai László. A szakértő azt is elmondta, hogy a Tiszán levonuló közepes árhullám feltöltötte az ártéri mélymedreket, amelyek az apadó anyamedertől leválva ideális lárva-élőhelyet biztosítanak. Ezek az élőhelyek megközelíthetetlenek, vagyis: sem vízi járművel, sem géppel, sem lábbal nem érhetőek el, sőt lombbal borítottak, így a permet sem hatol le a vízfelszínig.

Ha kíváncsi vagy rá, konkrétan milyen technikával zajlott az e heti, szegedi gyérítés, katt a Makrai Lászlóval készített interjúnkra:

ITT TUDOD CSEKKOLNI, MENNEK – E FELÉTEK A SZÚNYOGIRTÓK

Íme egy térkép és egy táblázat, amelyek segítségével le tudjátok csekkolni, az adott héten lehet-e számítani arra, hogy jönnek a “központi erők” – az e heti, aktuális:

Ha kíváncsi vagy, mikor jönnek Szegedre, az aktuális táblázathoz katt IDE, a térképészethez pedig IDE.

A LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK

A kérdések megválaszolásához a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságát hívtuk segítségül.

Kérdés: Ennyi volt? Vagy lesz még gyérítés?

Válasz: Az országos szúnyoggyérítési program a csípőszúnyogok fejlődéséhez igazodik, minden évben jellemzően áprilisban indul. A kezelésekre szeptember 30-ig van lehetőség, azonban az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan augusztus végéig a munkák túlnyomó többsége lezajlik.

Kérdés: Milyen cégek végzik a gyérítést?

Válasz: A kivitelezőket és a szakértőket közbeszerzési eljárás keretében választották ki, a kivitelezői megbízást a Szerocor Konzorcium (tagok: Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt., SZEMP Air Légiszolgáltató Kft., ROVÉRT Rovar- és Rágcsálóirtó Kft.,) kapta, a szakértői feladatokat a Pannon-Bio-Kalibra Konzorcium (tagok: Bio-Kalibra Környezetvédelmi Szolgáltató Bt. és Pannónia Központ Szakértői és Tanácsadói Koordinációs Kft.) látja el. A szúnyoggyérítést végző cégek kártevőirtó tevékenységi engedéllyel rendelkeznek. A közreműködő szakembereknek egészségügyi gázmesteri, illetve kártevőirtó szakmunkás képesítésük van, a munkák szervezésében műszaki és környezetvédelmi végzettséggel rendelkezők is részt vesznek. Minden felhasznált irtószer rendelkezik a közegészségügyi hatóság engedélyével.

Kérdés: Milyen módszerrel, milyen szerrel végzik a szúnyoggyérítést?

Válasz: Földi járműről ULV vagy melegködös technológiával végzik a kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket. Az ULV eljárást általában nagyobb forgalmú helyeken alkalmazzák, mert a képződött permetfelhő kevésbé zavarja a közlekedést. A melegködképző generátorokat a növényzettel jobban fedett területeken érdemes használni, mivel az apró cseppekből álló permetköd behatolóképessége sűrű bozótos részeken is megfelelő. Az imágók ellen piretroid-készítményekkel védekeznek. A lárvák tenyészőhelyeit biológiai készítménnyel (hatóanyag: Bacillus thuringiensis var. israelensis – Bti – baktérium által termelt fehérje) kezelik, a kijuttatás légi és földi eljárással történik. A felhasznált irtószereket a közegészségügyi hatóság engedélyezi a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján. A konkrét felhasználást a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik. Az ellenőrzésekbe a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok munkatársai is bekapcsolódnak.

Kérdés: Kik ellenőrzik a pénz felhasználását és azt, hogy a gyérítés hatékony-e?

Válasz: A szúnyoggyérítések hatékonyságát a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cégek entomológus (rovartannal foglalkozó) szakértői ellenőrzik. A helyszíni ellenőrzésbe a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok is bekapcsolódnak.

Kérdés: Az alkalmazott irtószerek ártalmasak az emberi egészségre?

Válasz: Nem, nem ártalmasak. A piretroid-készítmények a melegvérűeket, így például az embert, a háziállatokat – a legtöbb háztartási rovarirtó szerhez hasonlóan – csak többezerszeres dózisban tudnák megmérgezni. A készítmény egyébként a szabadban néhány óra alatt lebomlik.

Kérdés: És az (egyéb) állatokra, növényekre?

Válasz: Háziállatokon és növényeken semmilyen hatást nem fogunk tapasztalni. Ugyanakkor az imágók ellen használt készítmények más rovarokra is veszélyesek lehetnek, de az alacsony dózisnak köszönhetően nem kell kiterjedt rovarpusztulástól tartani. A földi kezelések a napnyugtát követően zajlanak, így a beporzó rovarok nagy többségével, köztük a házi méhekkel ténylegesen nem találkozik az irtószer.  Ettől függetlenül elővigyázatossági okból a szúnyoggyérítések időpontja előtt az önkormányzatoknál bejelentkezett méhészek minden esetben értesítést kapnak. A gyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeteket semmilyen formában nem érintik! A szúnyoglárvák elleni készítmény (Bti) a felhasznált dózisban csak a csípőszúnyoglárvákon fejti ki hatását.

Kérdés: Be kell-e zárni az ablakot a gyérítés idején? Indokolt-e a fokozottabb elővigyázatosság a szúnyoggyérítéssel érintett területeken?

Válasz: Nem jelent kockázatot a nyitott ablak, mivel azonban a készítmény zárt térben lassabban bomlik le, mint a szabadban, a permetszer leérkezéséig érdemes bezárni az ajtókat, ablakokat. Földi melegködös védekezéseknél előfordulhat, hogy a gyermekek kedvet kapnak a ködben játszani, vagy közelről akarják nézni a járműveket. Ezt akadályozzuk meg! A kezelés után pár perccel a permetköd úgyis eloszlik, ekkor nyugodtan folytatni lehet a szabadtéri tevékenységet. Kérjük, hogy gyermekeidet ne engedd a kezelést végző járművekhez és a gépek, irtószertartályok közvetlen közelében ne tartózkodjanak! Amennyiben mégis bárki közvetlenül érintkezne az irtószerrel (betöltés során a reptéren vagy a földi járművek kiinduló állomásain), az érintett felületet alapos szappanozás után langyos vízzel mossa le.

Kérdés: A környékünkön volt már irtás, de nem csökkent a szúnyogok száma. Kihez fordulhatunk, ha a gyérítés ismétlését szeretnénk kérni?

Válasz: Több térségben jellemző, hogy a meglévő csípőszúnyog-tenyészőhelyek miatt, illetve azért, mert a vérszívók külterületekről berepülnek, a szúnyoginvázió a kezelések után ismételten kialakul. Környezetvédelmi okokból a természetben tartósan megmaradó készítmény szúnyogirtásra nem engedélyezett, ezért a legtöbb helyen több gyérítési alkalmat terveztünk. Amennyiben bárki ennek ellenére is jelentős inváziót tapasztal, megkeresésével forduljon a település nevében nyilatkozatra jogosult önkormányzathoz. A szúnyoggyérítés iránti kérelmét a település az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság email címén, vagy az [email protected] központi email címen jelezheti.

Megjegyzés: durván hangzik, de ugyanitt akár magánszemély is megrendelheti a gyérítést, többszázezres összegért cserében… Apropó, ha már a magánszemélyeknél tartunk, íme egy felhívás az illetékes hatóságtól:

Forrás: Belügyminisztérium, Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb