Közélet

Folytatják a vérszívók irtását a Napfény Városában

A héten tovább folytatódik a harc a vérszívók ellen, július 23-án ezúttal a megyei Katasztrófavédelem veti be magát és tesz meg mindent annak érdekében, hogy egyre kevesebb szúnyog egyen meg bennünket Szegeden. A gyérítés csütörtökön az esti órákban várható.

Az irtás földi-kémiai melegködös eljárással történik majd lassú menetben úgy, hogy a kezelést végző gépjármű végig járja Szeged utcáit. A gép hangos és meleg füstöt képez. Ez a füst felszáll, elterül 200 méteres szélességben. Ahogy a füst kihűl, szép lassan leszáll és behatol mindenhová, ekkor fejti ki hatását. A kijuttatott csekély mennyiségű készítmény kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A szakértők a szegedieknek azt javasolják:

1. A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján gyűjtsék össze és takarják le.
2. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában az ablakokat, ajtókat tartsák zárva és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kapcsolják ki.
3. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt alaposan mossák meg.
4. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében pedig ne tartózkodjanak.

A hatékonyságnövelés érdekében ajánlott, hogy a szegedi ingatlantulajdonosok rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vizeket, ugyanis a szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

A szúnyoggyérítés pótlónapjai várhatóan július 24-e és 25-e.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb