Kikapcs

Az Akárkivel és a Legénybúcsúval dübörög tovább a Szegedi Szabadtéri Játékok 2020-as évada

Július 24-én, pénteken 21:00 órakor az Akárki című darabbal dübörög tovább a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada a Dóm téren. A Szabadtéri vezetősége kiemelten fontosnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki számára hozzáférhető legyen a kultúra, ezért a székesegyház elé megálmodott előadást ingyenesen tekintheti meg a közönség. Sőt, ezt megelőzően a mai napon, azaz július 20-án már egy közönségtalálkozóra is sor kerül, illetve a főpróbára is várják majd a színház szerelmeseit.

A KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

A közönségtalálkozó ma délután 16:30-kor veszi kezdetét, ahol a mű rendezője és főszereplői is jelen lesznek.

A FŐPRÓBA

A már meghirdetett két produkció mellett, további hat darabbal bővül a Szegedi Szabadtéri Játékok programja a Dóm téren, vagyis összesen nyolc művet tekinthetnek meg az érdeklődők a belváros szívében és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is.

Az Akárki és a Szegedi Szimfonikus Zenekar ajándékkoncertjét ugyanis annyian szerették volna látni, hogy az óriási érdeklődésre való tekintettel a művek főpróbáira 400-400 darab jegy értékesítését kezdik meg hétfőn, vagyis ma. Az Akárki főpróbája 23-án, 21:00 órakor lesz a dóm téren.

Emellett pedig négy művet egy ledfalon vetítenek majd le, ingyenesen. Arról, hogy melyek azok alább írtunk:

AKÁRKI – ZSÓTÉR SÁNDOR ÉS HEGEDŰS D. GÉZA FŐSZEREPLÉSÉBEN

A humortól cseppet sem mentes előadás főszereplői Kossuth-díjas művészek. A címszereplőt Zsótér Sándor, míg a Halál és a Bölcs szerepét Hegedűs D. Géza játssza. A Jótett és Angyal karakterét Gidró Katalin ölti magára, a többi megszemélyesített tulajdonságot pedig a Szabadtérihez több szálon kötődő ismert szegedi színészek viszik színre. Isten és Testvérként Kosztolányi József, Szépségként Sebők Maya, Barátság és Erőként Sorbán Csaba, Rokon és Józanságként Balog József, valamint Vagyon és Öt érzékként Farkas László Róbert lép színpadra.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Az Akárki az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ. A darab érdekessége, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok előképének számító salzburgi dóm előtti játékok műsorában minden évben ezt a produkciót állítják színre, így a fesztivál mintegy 90 éves „adósságát” törleszti.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

A címszereplő, az Akárki egy élete végéhez érkező ember, akinek ideje számadást adnia eddigi életéről. Hogy a mennybe jusson, végső elkeseredésében bármit képes megtenni. A rendező, Bodolay Géza elmondta: a főszereplő „neve” is jól mutatja, hogy személye lényegtelen: Akárki mi magunk vagyunk, minden ember. A darabban a legkülönbözőbb emberi tulajdonságok, erények és bűnök nyernek megszemélyesítést- ám végül kiderül: egyikük sem megfelelő társa az embernek a túlvilágra.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

LEGÉNYBÚCSÚ

Július 24-én és 25-én azonban nem csak a Dóm téren felállított színpad, hanem az Újszegedi Szabadtéri Színpada is megtelik majd élettel. Szente Vajk, színész, rendező, műsorvezető, szerző, szinkronszínész ezúttal a Napfény Városában triplázik. A művész ugyanis a Legénybúcsú című előadás szerzője, rendezője, és egyik főszereplője is egyben! Ne maradj le a fergeteges bohózatról, amely igazi sztárparádét visz el Újszegedre! Kezdés 21:00 óra.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb