Közélet

Koronavírus: egy újabb fertőzött van a megyében, pár amerikai államban viszont már az utcán is kötelező a maszkviselés

14 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3300-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 484 főre csökkent. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 4-en vannak lélegeztetőgépen.

CSONGRÁD-CSANÁD MEGYE ÉS MAGYARORSZÁG

Regisztrált fertőzöttek száma, országosan: 4380 (változás +14) fő

Aktív fertőzöttek száma: 484 fő (változás: -3) fő

Regisztrált fertőzöttek száma, Csongrád-Csanád megyében: 138 (változás +1) fő

Elhunytak száma: 596 (változás: 0) fő

Gyógyultak száma: 3300 (változás +17) fő

Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 45%-a budapesti.

Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben és továbbra sem tartható 500 fő feletti zenés, táncos rendezvény. A kormánynak az a célja, hogy a vírus a határon kívül tartásával a további szigorítások, korlátozások elkerülhetők legyenek. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását.

KORONAVÍRUS A NAGYVILÁGBAN

Meghaladta a 15 milliót a fertőzöttek száma a világon, eddig 15 178 371 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 622 207, a gyógyultaké pedig 8 608 873 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban még 14 906 602 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 615 754, a gyógyultaké pedig 8 434 666 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

TÖBB AMERIKAI ÁLLAMBAN AZ UTCÁN IS KÖTELEZŐ A SZÁJMASZK

Ohióban, Minnesotában és Indianában is folyamatosan emelkedik az újonnan diagnosztizált vírusfertőzöttek száma, és ezért mindhárom államban mindenkinek kötelező lesz a szájmaszk viselése az utcán és a munkahelyen egyaránt.

Minnesotában szombattól, Indianában hétfőtől lesz kötelező az állam egész területén a szájmaszk viselése, utcán és beltéren – boltokban, munkahelyeken – egyaránt. Minden nyolcévesnél idősebb indianainak hordania kell majd a védőmaszkot. Ohioban már csütörtöktől érvényes a maszkviselési kötelezettség, mégpedig minden, tízévesnél idősebb lakos számára. Oregonban szerdán meghosszabbították az államban eddig is érvényben lévő maszkviselést. A szövetségi fővárosban, Washingtonban Muriel Bowser polgármester csütörtöktől tette kötelezővé a szájmaszkok viselését az utcákon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb