Blog

PénzügyesAnyu Blog- Biztosítási rémálom: Mit kell tenned, hogy a cascód önrésze is térítésre kerüljön?

Akinek már volt szerencséje vadonatúj, vagy fiatal (6 év alatti) autót vásárolnia, meg fogja erősíteni, hogy legnagyobb rémálma az, hogy kigurul vele a szalonból, elhozza az eladótól a kocsit és balesetet okoz vele rövid időn belül. De akkor is fejvesztve áll be a garázsba, ha jégeső van kilátásban!  

Férjem ügyfele vett 10 millióért egy BMW-t. Megrázó tragédia történt vele: nekiütközött egy útfenntartó autónak és meghalt. A fájdalom pénzzel nem enyhíthető, de tovább keserítette a helyzetet, hogy a biztosító a 3 éves autóra 3,5 millió kártérítést fizetett. Miért csak ennyit? Biztosan tisztában vagy vele, hogy amint a szalonautót elkezded használni, azonnal csökken a forgalmi értéke. A biztosítók többsége ez alapján fizeti a kárt is. Hivatalosan ezt nevezik Eurotax árnak.

De olvass tovább, elárulom a megoldást!

A Casco biztosítások esetén önrészt is vállalsz, azaz, ha balesetet okozol, vagy csak elveri a jég az autódat és van egy többszázezres, vagy akár milliós károd, akkor a biztosító által megállapított kár, mínusz önrész összegét utalják el Neked. Már ekkor mardossa a lelkünket ez az önrész téma, de ha ne adj isten totálkáros az autód, vagy ellopják, akkor igazán kemény megjegyzéseket fogsz tenni  a kár kifizetésekor. Mivel hiába került x millióba az új álomautód, ha ellopják, nem azt az összeget fizetik Neked, amit Te fizettél a szalonnak,  a már fent említett okok miatt.

Ha ezt szeretnéd kivédeni, akkor köss a normál cascód mellé olyan kiegészítő biztosítást, ami a gépjárműved vételárára szól és akár az önrészedet is fedezi.

Példa, mert így szinte egyértelmű lesz számodra, ha új autót veszel, miért válaszd ezt a megoldást:

Toyota Yarist veszel, aminek 5 000 000 Ft a vételára. A kár időpontjában az autód 3 000 000 Ft-ot ér. Van egy cascód, aminek 10 %, így 300 000 Ft az önrésze.  A normál cascód így fizet 2 7000 000 Ft-ot. Ha van egy casco kiegészítő biztosításod, akkor kapsz még 2 000 000 Ft-ot + ha önrész kártérítést is kértél, akkor további 300 000 Ft-ot is kapsz. Így az autód vételárát kaptad vissza. Ugye azért ez így jobban hangzik?

Köss kiegészítő biztosítást, hogy az önrészed is fedezve legyen!

Biztos vagyok benne, hogy sokan azért nem kötnek már cascót sem, mert úgy gondolják, hogy profin vezetnek és nem fognak balesetet okozni, nekik erre nincs szükségük. De abban azért egyetértünk biztosan, hogy a mostani időjárási viszonyok között akár rádőlhet egy fa is az autódra, történhet tűz egy parkolóban, de akár elkaphatsz egy tömeg balesetet is az autópályán, és igen gyakran szólnak mostanában a hírek golflabda nagyságú jégről is.

Gondolom, most éget a kérdés, hogy mennyibe kerül ez Neked? Attól függ, hogy mennyiért vetted az autódat, és hány évre szeretnéd kérni, hogy számla értéken fizessen a biztosító. De a példában szereplő autó önrész nélküli díja 5 év hosszra 54 886 Ft/év. Sok nem sok? Ha azt veszed figyelembe, hogy 10% az önrészed és cascót azért kötsz, mert szeretnéd elkerülni a nagyobb javítási költségeket, lopási kárt, akkor szerintem ez a legjobb megoldás a  100%-os übertopoff védelemre. És még akkor nem is szóltam arról, hogy ez milyen nagy segítség, ha lízingeled az autódat és pénzintézet felé nem a forgalmi értékkel tartozol, amit egy normál casco térít lopás/totálkár esetén.

Autódra, akár használtra is, a vásárlástól számított 120 napon belül, a jármű 6 éves koráig, maximum 40 000 000 Ft vételárig, 1,5 milliós önrészig, 10 milliós kártérítési kerettel kötheted meg ezt a biztosítást! Én szóltam, Te döntesz! Ajánlatot kérj bátran akár Tőlem!

Ha pedig autóddal külföldre utazol, ne felejts el utasbiztosítást kötni! Hogy mire figyelj amikor kötöd, azt itt olvashatod el:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb