Közélet

Napi összefoglaló: nőtt a fertőzöttek száma, megszólalt Kemenesi Gábor víruskutató, Dr. Letoha reagált az őt ért vádakra

Az elmúlt 24 órában tovább nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma a megyében, Kemenesi Gábor víruskutatót a világjárványról kérdeztük és Dr. Letoha Tamás reagált az elmúlt napokban őt ért vádakra.

26 AKTÍV FERTŐZÖTT A MEGYÉBEN

18 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4398 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 596 fő, 3312-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 490 fő. 70 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 4-en vannak lélegeztetőgépen.

KEMENESI GÁBOR VÍRUSKUTATÓT KÉRDEZTÜK

Sok oka van annak, hogy az emberek fejében zavar van a koronavírusról – kezdte beszélgetésünket dr. Kemenesi Gábor Junior Prima díjas biológus, víruskutató, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai laboratóriumának munkatársa, aki a napokban Facebook posztban reagált a szegedi kutatóorvos, dr. Letoha Tamás kijelentésére.

DR. LETOHA TAMÁS REAGÁLT AZ ŐT ÉRT VÁDAKRA

“A koronavírus elleni harcot az egészségügyben és a laboratóriumokban kell megvívni, nem a médiában” – véli Dr. Letoha Tamás, “Év Példaképe” díjas szegedi kutatóorvos a napokban őt ért támadások kapcsán. A jelenleg is a Covid-19 – et kutató szakembert a hétfőn este, a Szeged365.hu-n megjelent “A koronavírus nem akkora szörnyeteg, mint ahogy hisszük!” című interjú után Dr. Kemenesi Gábor közismert pécsi biológus kritizálta meg, álszakértőinek titulálva az elismert, 20 tudományos közleményt és 6 nemzetközi szabadalmat maga mögött tudó szegedit.

ÓRIÁSI AZ ÉRDEKLŐDÉS AZ SZTE KÉPZÉSEI IRÁNT, INTERJÚ A REKTORRAL ÉS A KANCELLÁRRAL

Ahogyan azt csütörtök este hírül adtuk, a 2020/21-es tanévben is óriási az érdeklődés az Szegedi Tudományegyetem képzései iránt, az intézmény idén a harmadik legnépszerűbb lett a listán. Több, mint 8000-en kezdhetik meg szeptemberben felsőoktatási tanulmányaikat a Napfény Városában. A felvételt nyert hallgatók száma 5906, a pótfelvételi után ez azonban szinte biztos, hogy sokkal több lesz, ismertette Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a minap, akit a sajtótájékoztatót követően Fendler Judittal együtt kaptunk el egy-két gondolat erejéig.

ÖT TÁRGYALÁS, 3 MILLIÁRD EURÓ MAGYARORSZÁGNAK

Magyarország és Lengyelország visszaverte azt a kísérletet, hogy az őket megillető pénzekről mások döntsenek. – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

LEZÁRJÁK A CSILLAG TERET, 5 HÉTIG TART A FELÚJÍTÁS

Ahogyan azt néhány nappal ezelőtt már jeleztük, július 25-én, azaz holnap felújítás miatt lezárják a szegedi Csillag teret. Az adott városrészen megújítják az útburkolatot, kiszélesítik az utat a Lugas utcán, valamint a Budapesti körúton, ahol buszsávot hoznak létre, hogy még biztonságosabbá és gyorsabbá váljon a kerékpáros és a közösségi közlekedés is. A beruházás uniós és önkormányzati forrásból valósul meg és öt hétig tart majd.

AZ OPERATÍV TÖRZS SZERETNÉ, HA MÜLLER CECÍLIA FELÜLVIZSGÁLNÁ A BESOROLT ORSZÁGOKAT

Az operatív törzs megkérte az országos tisztifőorvost, hogy vizsgálja felül a külföldi országok besorolását, a rendőrségtől pedig azt, hogy fokozottan ellenőrizze a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását.

OTT JÁRTUNK AZ AKÁRKI FŐPRÓBÁLJÁN, BESZÉLGETTÜNK A FŐSZEREPLŐKKEL

Eddig a salzburgi dóm előtt élvezhette a közönség, pénteken viszont a szegedi nézőket fogja lenyűgözni az Akárki című moralitásjáték. A több mint ötszáz éves darabot ebben a formában Szegeden mutatják be először Magyarországon.

MEGETETTÜK A VADASPARK ÁLLATAIT

Háztartási kekszet majszoló kenguruk, fotóriporterünk kezéből csemegéző Julien király, és halat falatozó Pingu: mindenképp nézd meg te is, kihagyhatatlan móka a Szegedi Vadaspark látványetetése. Ha lemaradtál a legutóbbiról, pótold Szabó Dávid fotóival!

ISMÉT LEZÁRTÁK A HÉTVÉGÉRE A RAKPARTOT

Péntek éjfélkor ismét lezárják a Huszár Mátyás rakpartot, a programokat ezúttal a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Somogyi-könyvtár, a Kövér Béla Bábszínház és a Móra Ferenc Múzeum szervezi.

VITORLÁZTUNK KIPPER GYURI BÁCSIVAL

Kipper György, a szegedi Tiszavirág Sport Egyesület elnöke több mint negyven éve hajózik a Tiszán. Otthonosan mozog a vitorlások, hajók, csónakok vagy épp egy szörf fedélzetén. Pontosan tudja, hogy „honnan fúj szél” és a hajóban tett első mozdulatokból látja azt is, hogy kinek, mekkora tehetsége, érzéke van a vitorlázáshoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb