Közélet

Indul az igazi háború Szeged felett: ideiglenesen engedélyezték a légi kémiai szúnyogirtást! (frissítve, képekkel)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást – tájékoztatta az NNK hétfőn az MTI-t. Magyarán mondva: indul az igazi háború a zümmögő fenevadak ellen!

Befutott a hír és rögtön eszünkbe jutott gyerekkorunk kedvenc (egyben rettegett) bogárirtó-klasszikusa, egészen pontosan annak szlogenje – “this time it’s war!” avagy ezúttal háború készül:

VÉGE AZ ÓVATOSKODÁSNAK

Az intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arről tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható. Ezért az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését. A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek, ráadásul az utóbbi években több olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt – áll a közleményben.


VIDD BE A KITEREGETETT RUHÁKAT!

Arra figyelmeztetnek, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni. A népegészségügyi központ arra is kitért, hogy a szúnyogok ellen egyénileg is védekezhetünk az épületek körüli, a szúnyoglárváknak otthont adó, kisebb pangó tócsák, például vízzel teli kaspók megszüntetésével, kiürítésével. “Az emberi egészség védelme és a természetes környezet védelme szorosan összefügg egymással. Tegyünk közösen érte!” – fogalmazott az NNK. A szúnyoggyérítés ütemterve, a beavatkozások helyszíne és ideje letölthető az OKF honlapjáról, IDE kattintva.

Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság

SZÚNYOGIRTÁS A LEVEGŐBEN, FEDÉLZETI VIDEÓVAL

Kíváncsi vagy, hogy fest a harc egy AN-2 “Ancsa” fedélzetéről? Ez a két héttel ezelőtti videó mindent megmutat, imádni fogod:

CIKKÜNK FRISSÜLT: SZÚNYOGIRTÁS A LEVEGŐBEN, KÉPEKEN

Mondtuk már, hogy mennyire csípünk Benneteket, amiért ennyire (velünk) pörögtök? A cikkünk kirakását követően elkezdtek záporozni a fotóitok, a főszerepben “Ancsával” avagy a legendás AN-2 – es permetezőgéppel. Az olvasói fotókra Szabó Dávid kollégánk is rátromfolt párat, íme a beérkezett képeitek + a mieink, együtt (köszönjük szépen):

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb