Blog

PénzügyesAnyu Blog: Nincs többé zöldkártya?

Azt hiszem a legtöbb S.O.S., mostazonnal, de iziben telefont édesapám és a férjem is azért kapta biztosítási pályafutása során, mert amikor külföldre indult az ügyfél, feleszmélt, hogy nincs zöldkártyája. 2 probléma merült fel, az egyik, hogy nem tud nyomtatni az ügyfél, a másik, hogy ha az első gond, mégsem az, akkor nyilván nincs otthon zöld papírja. Kinek van otthon zöld papírja, tegye fel a kezét! Erre nyújt megoldást végre egy rendelet hatálybalépése!

Egyébként képzeljétek eddig sem kellett volna papír, de mégis javasolt volt magunkkal vinni. Igazi jogszabály feeling. Ugyanis a Magyarországon megkötött kötelező biztosítások  kiterjednek szinte minden európárai országra  és egy külön megállapodás alapján a fedezet igazolásául el kellene fogadják egyszerűen csak a gépjármű forgalmi rendszámtábláját!

Akkor mégis miért van erre szükség?

Vannak országok, akiknél ez mégsem elegendő, mert nincsenek benne egy úgynevezett rendszámegyezményben. Ilyen pl Ukrajna, ahova mindenképpen kell papír, de a MABISZ oldalán több országot is találhatunk, ahova érdemes magunkkal vinni ezt az igazolást. Meg egyébként valóban létezik egy rendszám egyezmény, csakhogy ez semennyire sem fogja az osztrák csendőrt, vagy a horvát rendőrt, de a szlovákot sem érdekelni az út szélén. Úgy megbüntet, mint a huzat, ha nincs nálad a „grűne kard”.

Illetve csak az a fajta rendszám jó a rendszámegyezményhez, amin már az EU-s zászló van.  Tehát, ha ősöreg az autód és a H betű környékén piros-fehér-zöld, akkor bizony kell a kártya, egyezmény ide, vagy oda.

Tehát ugyan nem kötelező, de legyen nálad, ha nem akarsz fizetni pár 10 eurót.

Így mivel a többség tényleg indulás előtt kap észbe, egy nyaralás sokszor a biztosítási tanácsadótól indul, mert neki van zöld papírja és nyomtatni is tud.  Feltéve, ha ő sem nyaral. Nyilván magától a biztosító társaságtól is tudsz kérni ilyet, de ugye ők aztán hétvégén pláne nincsenek nyitva.

Végre megszületett a megoldás: 2020. július 24-én hatályba lépett rendelet értelmében  a nemzetközi zöldkártya fehér papírra is nyomtatható. (JUHÚ) Az új szabályozás szerint 2020. szeptember 30-ig mind a zöld, mind a fehér papírra nyomtatott zöldkártya elfogadható, 2020. szeptember 30-a után viszont már csak a fehér papírra nyomtatott zöldkártyát lehet kiadni, így megszüntetve a zöld papíros nehézséget!

Ma csak ezt a rövid tájékoztató infót hoztam. DEEE jövő héten giga sorozatot indítok a gyerekeknek szóló megtakarításokról, mert örök-állandó-ever babamama fórum kérdés, hogy jó-e a babakötvény, de talán van még fundamenta is és ha igen, akkor hogy is van és miért jó, és ha esetleg ezek mégsem jók, akkor mégis hol gyűjtsem csemetém pénzét?

Ha pedig nyugdíjbiztosítást készülsz kötni, ezt a cikket olvasd el mindenképpen:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi tanácsadója, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb