Közélet

Új gazdasági stratégia lép életbe a Dél-Alföldön, azon belül Szegeden is – Szécsényi Rózsa alpolgármestert kérdeztük

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Nemesi Pál a stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárt, Nagy Balázst látta vendégül pénteken délelőtt a Napfény Városában. A találkozó apropója egy a Dél-Alföldre irányuló, gazdasági stratégia kiépítésének egyeztetése volt. Az eseményen Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere is részt vett.  

SZÉCSÉNYI RÓZSA: A MEGVALÓSÍTANI KÍVÁNT LÉPÉSEK EGYEZNEK AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL MEGFOGALMAZOTTAKKAL

Az új gazdasági stratégiai lépésekről, annak Szegedre való hatásairól és vonatkozásairól a város gazdasági alpolgármesterét kérdeztük. Szécsényi Rózsa örömét fejezte ki az új gazdasági stratégia felállításában, elmondása szerint a megvalósítani kívánt lépések kivitelezhetők és egyeznek az önkormányzat által megfogalmazottakkal. A részletek kidolgozásában mindenképp szeretnének majd részt venni, hiszen a Napfény Városa a Dél-Alföld legnagyobb területét képezi, ezért az alpolgármester asszony szerint semmiképp sem szabad, hogy kimaradjon sem a megvalósításból sem a kivitelezésből.

Arra a kérdésre, hogy Szegedet gazdaságilag milyen helyzetbe sodorta a koronavírus-járvány azt válaszolta: „az első hullámon már biztosan túl vagyunk, azonban ez Szeged városát több, mint 5 milliárdos hiánnyal súlytotta.” Reményét fejezte ki abban, hogy az esetleges második hullám esetében a kár fele akkora lesz majd.

ÁTADTÁK A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA EMLÉKPLAKETTJÉT

A rendezvény keretén belül kiosztották a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Emlékplakettjét, tagozati díjait, átadták az aranykoszorús mester díszokleveleket és a kamarai gyakorlati oktatói képzést sikeresen elvégző 48 gyakorlati szakképzésben résztvevő szakember is megkapta a tanusítványt.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Emlékplakettjét Takácsné Fekete Piroska, a TÉT-Szerszám Kft. ügyvezetője és tulajdonosa vehette át a megyei kamara elnökétől. (Az elismerés – amelyről az MKIK elnöksége döntött – a kamarai mozgalom területén több éves kimagasló, példamutató tevékenység illetve életmű elismeréseként adományozható évente legfeljebb öt személy részére.)

TAGOZATI DÍJBAN RÉSZESÜLTEK:

Tagozati díjban négy személyt részesítettek: Az Iparért Díjat dr. Kőkuti Attila, a Tornádo International Kft. ügyvezetője; a Kereskedelemért Díjat ifj. Gyimesi László, a Mystic Nails Kft. ügyvezetője; a Szolgáltatásért Díjat Novákné Halász Anna a Novana Bt. vezetője; a Kézművességért Díjat pedig Szőke Zoltán, a Szőke 97’ Kft. ügyvezetője kapta meg. A díjazottakat idén Szabóné Tóth Hilda tűzzománc- és üvegfestő képeivel ismerték el.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

ARANYKOSZORÚS MESTER DÍSZOKLEVELET KAPOTT:

Hárman vehettek át aranykoszorús mester díszoklevelet. A hosszú időn keresztül, egyenletesen magas színvonalon végzett, erkölcsi és szakmai példamutatás terén is kimagasló teljesítményt nyújtó mesterek munkájának elismeréseként. Dömsödi Imre szakács mester, Hajdú József festő mester és Sákovics József asztalos mester vehette át. Ők mindhárman több mint 30 éves szakmai múlttal rendelkeznek.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

MESTEROKLEVELET IS OSZTOTTAK:

Emellett sor került mesterlevelek átadására is. Fogtechnikus mesterlevelet kapott Bodor Anikó, Haraszti Valér, Kósa Tivadar, Pécsek Tibor András, Szilágyi Csaba Szabolcs, Vajda Olivér és Vörös Eszter Brigitta, míg kozmetikus mesterré Neparáczkiné Kiss Anita Lillát, Pap Szintiát és Várszegi Vivient avatták.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

GYAKORLATI SZAKKÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ SZAKEMBEREK KAPTAK TANUSÍTVÁNYT:

Az ünnepélyes átadások sorát a kamarai gyakorlati oktatói képzést sikeresen elvégző 48 gyakorlati szakképzésben résztvevő szakember tanúsítványainak átadása zárta. Tavaly a szakképzési törvény változása alapján újdonságként került bevezetésre a kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga, akkor majdnem 250 új gyakorlati oktató szerzett tanúsítványt a megyénkben. A szakképzésben tanuló diákokkal történő bánásmódra irányuló több napos kurzuson pedagógiai, szociálpszichológiai, kommunikációs és kamarai adminisztrációs témakörben bővíthették tudásukat a gyakorlati oktatók, akik tréningen dolgozták fel a gyakorlati képzéshez kapcsolódó különböző szituációkat is.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

ZÁRSZÓ: A KAMARA 2019/20-AS KÖLTSÉGVETÉSE

Az eseményt a kamara 2019-es gazdálkodásáról és a költségvetés teljesítéséről szóló beszámolójának, valamint a gazdasági önkormányzat 2020-as költségvetésének és munkatervének elfogadása zárta.

Az új gazdasági stratégiáról a Szeged365.hu-nak exkluzív interjút adott Nagy Balázs és Nemesi Pál:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb