Közélet

Hétfőn levegőből, csütörtökön földről irtják a szúnyogokat Szegeden

Kétfrontos háborúra kényszerülnek a megyei vérszívók: hétfőn légi kémiai szúnyogirtást végez a Katasztrófavédelem Szeged fölött, a hét többi napjára pedig földi kémiai gyérítést is beütemeztek a szakemberek megyeszerte.

Ma már zúgni fog a repülő Szeged fölött, összesen 3000 hektáron irtják majd a szúnyogokat kémiai szerekkel. Ugyanakkor ezzel nem ér véget a munka, a hét folyamán egészen péntekig összesen 15 860 hektáron végeznek majd földi kémiai szúnyoggyérítést a Katasztrófavédelem munkatársai.

Hétfőn Deszken kezdenek, kedden többek között Csongrád, Mindszent, Ópusztaszer, Röszke, Mórahalom és Balástya lesz soros, míg szerdán Hódmezővásárhely, Makó és Szentes következik. Csütörtökön érkezik Szegedre a földi gyérítés, a tervezet szerint ezen a napon ismét 3000 hektáron retteghetnek majd a rovarok.

MELGVÉRŰEKRE NEM ÁRTALMAS SZERREL DOLGOZNAK

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kifejlett szúnyogok elleni kémiai készítmény a mezőgazdaságban is elterjedt, jól ismert piretroid típusú hatóanyagot tartalmaz. A szúnyogok érzékeny rovarok, így az ellenük való védekezéshez szükséges hatóanyagból hektáronként kevesebb mint egy grammot kell kijuttatni.

A készítmény melegvérűekre, emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, hatására csak az érzékenyebb rovarok pusztulnak el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb