Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: visszatér a nyár, Ginger Spice szülinap, szúnyoggyérítés második felvonás

A tervek szerint újra napsütéses lesz a Napfény Városa, és ha már az idő jó, szúnyogirtás is lesz ma. Azért nem árt, ha nem teszed el messzire az esernyőt, a reggeli kávé mellé pedig durrants be egy Spice Girls klasszikust is!

ŐK A MAI SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Berta, Bettina – Boldog névnapot kívánunk nektek!

EZEN A NAPON SZÜLETTEK

  • 202 éve látta meg a napvilágot Marschalkó János szobrász, aki a Lánchíd kőoroszlánjait készítette. A legenda szerint hídfőket díszítő oroszlánoknak nincs nyelvük, s ezért annyit csúfolták a szobrászt, hogy az a Dunába ugrott. Valójában még több mint 20 évig élt, az oroszlánoknak van nyelvük, csak alulról, a járda szintjéről nem látszik.
  • 139 éve született Sir Alexander Fleming, angol orvos a penicillin felfedezője. Az orvosi áttörést jelentős eredményért 1945-ben Nobel-díjat kapott.
  • 113 éve jött világra Heller László Kossuth-díjas gépészmérnök, az erőművek léghűtési eljárásának feltalálója. A 40-es években dolgozta ki az erőművek víz nélkül, levegővel történő hűtésére világszerte ismert eljárását (Heller-System). Említésre méltó eredményeket ért el többek közt a gázturbina ipari hőforrásként történő alkalmazása területén is. Nevéhez fűződik a modern szemléletű műszaki hőtan oktatása.
  • 103 éve megszületett Robert Mitchum amerikai színész, zeneszerző, énekes, író.
  • 92 éve született Andy Warhol amerikai művész, a pop-art képviselője. Eredeti nevén: Andrew Warhola Szülei a magyarországi Mezőlaborcból (ma Szlovákia: Medzilaborce) vándoroltak ki Amerikába. A huszadik századi képzőművészet egyik emblematikus figurája. Sikeres reklámrajzoló karrierje után Warhol világhírnévre tett szert mint festő és avantgarde filmkészítő. 1987-ben halt meg.
  • Ma ünnepli 48. születésnapját Ginger Spice, azaz Geri Halliwell angol énekesnő, a Spice Girls volt tagja, írónő.

ELVONUL A HIDEGFRONT

Ha minden jól megy, visszatér a klassz, nyárias idő a Napfény Városába: csütörtökre 16-33 fok közötti hőmérsékletet, némi felhősödést, és zéró csapadékot jósolnak.

JÖN A SZÚNYOGGYÉRÍTÉS MÁSODIK FELVONÁSA

Míg hétfőn levegőből irtották, csütörtököm földről gyérítik a szúnyogokat Szegeden. A katasztrófavédelem tervezete szerint 3000 hektáron retteghetnek majd a rovarok – ha az idő is megengedi.

ÁTMENETILEG FAKANÁLRA CSERÉLTE A SZIKÉT A SZEGEDI SEBÉSZ

Hétfőtől már elindult az Rtl Klub Konyhafőnök című gasztroműsorának legújabb évada, ahol több szegedinek is szurkolhatunk. Ragány Zoltán ügyvéd mellett fakanalat ragadott dr. Rokszin Richárd, az SZTE Sebészeti Klinika transzplantációs sebésze is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb