Mindenmás

Napi pakk, szombat: légy vadászpilóta a rakparton, 30 éves a Rádió88, de mi köze a mai naphoz Tom és Jerrynek?

Brutális meleg és program hátán program érkezik a Napfény Városába szombaton. Itt csak az fog unatkozni, aki unatkozni akar, mutatjuk, mi mindenre kell készülnöd, ha meg szeretnéd tudni, miért is Szeged a világ legjobb városa!

MA ÜNNEPLIK NÉVNAPJUKAT

László, Ágost, Domán, Domokos, Gusztáv, János, Miron, Zádor – boldog névnapot nektek!

EZEN A NAPON SZÜLETTEK

  • 330 éve Megszületett Mikes Kelemen memoáríró, műfordító, a XVIII. századi magyar prózairodalom legnagyobb alakja. 1707-ben lett II. Rákóczi Ferenc apródja, s attól kezdve élete elválaszthatatlan volt a fejedelemtől. Részt vett a szabadságharcban, majd a bukás után Rákóczival együtt vállalta a száműzetést. Franciaországban megtanulta a nyelvet, majd a szultán hívására 1717-ben Törökországba mentek. Mint Rákóczi apródja, majd kamarása négy évtizeden át volt szemtanúja az emigráció életének. Erről adott képet Rodostóból írt “Törökországi levelek” című, fiktív személyhez címzett levélgyűjteményében, amelyet francia irodalmi példára valószínűleg 1735 utánírt.
  • 230 évvel ezelőtt született Kölcsey Ferenc, a Himnusz költője, kritikus, politikus, reformer. 1823. január 22-én tisztázta le Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című nagy költeményét, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett. (E napot 1989 óta a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. A mű eredeti kéziratát Kölcsey saját kezű aláírásával az Országos Széchényi Könyvtár őrzi.)
  • 96 éves lenne Gene Deitch Oscar-díjas amerikai-cseh illusztrátor, képregényszerző, rajzfilmrendező, a Tom és Jerry, illetve Popeye megalkotója. 1940-től 1967-ig futott amerikai rajzfilmsorozat, amelyet eredetileg a mozikban vetítettek. A sorozatot William Hanna és Joseph Barbera írta és rendezte a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió számára. Annyira népszerűvé vált a két figura, hogy még napjainkban is készítenek kisebb epizódokat, vagy egész estés filmeket. A sorozat epizódjai – számos egyéb kitüntetés mellett – összesen hét Oscar-díjat nyertek.
  • 83 éves Dustin Hoffman amerikai színész. 1958-tól New Yorkban volt zongorakísérő, ápoló, áruházi alkalmazott, pincér, színházi árus és szendvicsember is. 1961-től kis szerepekben játszott a Broadway-n, majd 1963-ban New Jerseyben rendezett. 1967 óta filmezik, olyan filmek ikonikus szerepeit játszotta el mint Diploma előtt, Kis nagy ember, Pillangó, Az elnök emberei, Kramer kontra Kramer, Az ügynök halála, Esőember, Dick Tracy, Aranyoskám.
  • 80 éve született Gregor József, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszus operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1963-ban Szegedi Nemzeti Színházba ment próbaéneklésre, ekkor figyelt fel tehetségére és énektudására Vaszy Viktor karmester-igazgató, aki biztatta, hogy képezze a hangját, s azonnal szerződtette. 1964 és 1988 között a szegedi társulat énekese volt. Súlyos betegséget követően 2006. október 27-én hunyt el. A szegedi Belvárosi Temetőben nyugszik.
  • 77 éve látta meg a napvilágot Harangozó Teri táncdalénekesnő, a Mindenkinek van egy álma kezdetű dal énekese.
  • 56 éves Keresztes Ildikó, Artisjus-díjas énekesnő, előadóművész, színművésznő.
  • 39. születésnapját ünnepli az egyszeri és megismételhetetlen Roger Federer svájci teniszező, minden idők legeredményesebb teniszezője. Profi teniszező karrierjét 1998-ban kezdte meg. Több mint 300 héten keresztül vezetteaz ATP világranglistáját – közben 237 hétig folyamatosan –, mindkét eredménnyel új rekordot állítva a férfi tenisz történetében.
  • 36 éves Michelisz Norbert, Európa-kupa és többszörös világbajnoki futamgyőztes autóversenyző. A túraautó-világbajnokság első magyar résztvevője, 2012 és 2015 privát bajnoka és 2017-es ezüstérmese, valamint a 2019-es túraautó-világkupa győztese.

30 ÉVE AZ ÉLETÜNK RÉSZE

Még mindig szülinap, de megér egy külön sztorit: három évtizede az életünk része a Rádió88! Nem akármilyen felhozatallal ünnepli ma a születésnapját az ország legrégebbi kereskedelmi engedélyével rendelkező rádiója:

BRUTÁL MELEG JÖN

Szombaton belehúz a kánikula Szegeden: akár 35 fok is lehet, viszont a kánikulához záport és zivatart is kaphatunk. Az északkeleti, keleti szél napközben megélénkül, helyenként megerősödik.

ISMÉT ZÁRVA A RAKPART, KÉT NAPRA TE IS VADÁSZPILÓTA LEHETSZ

A repülés szerelmeseit várják most hétvégén a Huszár Mátyás rakpartra, ahol lesz Gyerekhangár és Airshow sátor, vitorlázórepülő és hőlégballonkosár is:

CSINIBABA AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB TÉVÉJÉN

A hét hetes programsorozat ötödik állomásán egy újabb magyar filmnek ad otthont a szegedi Fűtőmű utca. Ezúttal a Csinibaba villog majd a “vásznon”.

JÖN AZ ORGONÁK ÉJSZAKÁJA

A Filharmónia Magyarország idén második alkalommal rendezi meg az Orgonák éjszakája országos hangversenysorozatot, amelyhez több helyszínnel Szeged is csatlakozott. Mutatjuk, hol lehet majd páratlan koncertélményben részed:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb