Kikapcs

Libabőrösek vagyunk: újra nyitva a Móra Ferenc Múzeum és mindent visz!

Húsz hónapot kellett rá várnunk, de megérte: meseszép lett az újjászületett Móra Ferenc Múzeum! Szeged365 fotóriport és összefoglaló a péntek délutáni megnyitó ünnepségről, frissen ropogósan, szegediektől, szegedieknek!

BOTKA LÁSZLÓ A MÚZEUM EREDETI KULCSÁT ADTA ÁT FOGAS OTTÓ IGAZGATÓNAK

Megvan még a Szellemirtók című filmből az “én vagyok a kulcsok őre” című jelenet Sigourney Weaver – rel és Rick Moranis – szal? Hasonló volt a helyzet, szellemek nélkül: Dr. Botka László a múzeum eredeti kulcsának restaurált változatát adta át Fogas Ottó igazgatónak. Stílusos gesztus, nekünk bejött.

A polgármester hangsúlyozta: a kultúrpalota kívülről teljesen úgy néz ki, mint az 1896-os átadásakor, viszont belülről modern környezetben fogadja a látogatókat, interaktív kiállításokkal és egy varázslatos kilátóval, amely a múzeum tetején kapott helyet – innen egyébként lenyűgöző panoráma nyílik a Tiszára és Szegedre. 

Élőben adtuk a teljes megnyitó ceremóniát, katt ide, ha visszanéznéd:

https://www.facebook.com/szeged365/videos/320052002528964/?modal=admin_todo_tour

A múzeum előtti Móra-park még nincs kész, a polgármester szerint pár hónapon belül ez is újjászületik majd. Apropó, a szökőkút már el is készült. A felújítás 900 millió forintos uniós támogatásból és 600 millió forintos önkormányzati forrásból jött létre.

PARÁDÉS KIÁLLÍTÁSOKKAL RAJTOL A RÉGI-ÚJ MÓRA FERENC MÚZEUM

Ahogy Fogas Ottó múzeumigazgató a Szeged365.hu-nak elmondta: újjá született a Móra Ferenc kiállítás, a természettudományi kiállítás pedig Máté Bence csodás fotóival bővült. Újdonság a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848-as tárlata, amely Bem József sétapálcája és Kossuth Lajos szivarszipkája mellett Gábor Áron eredeti rézágyúját is elhozta Szegedre. Libabőrös a vadonatúj kilátó a múzeum tetején, ahonnan akár az 1879-es nagy árvíz utáni Szegedet is meg lehet nézni egy virtuális eszköz segítségével.

Apropó, a sokat emlegetett kilátó: ilyen a panoráma a Móra Ferenc Múzeum tetejéről.

Mit szóltok hozzá?

Fotók: Szabó Dávid, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb