Kikapcs

Hipnotikus Klauzál téri produkcióval rajtol a 30. Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál Szegeden

Somló Dávid Drift című hipnotikus mozgás- és hangkoreográfiájával pénteken elkezdődik a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztivál Szegeden. Az idén 30 éves esemény a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számít az országban.

Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, mesejátékot, monodrámát, filmet, performance-t és koncertet is kínálnak a programban.

HIPNOTIKUS KOREOGRÁFIÁVAL INDUL A FESZTIVÁL, 5-KOR IRÁNY A KLAUZÁL TÉR

A fesztivál Somló Dávid Drift című nagy közterekre és 15 előadóra komponált hipnotikus mozgás- és hangkoreográfiájával kezdődik, pénteken délután ötkor a Klauzál téren. A hivatalos megnyitó a Szegedi Zsinagóga kertjében lesz, innentől kezdve a rendezvény marad is itt (ez a fix helyszíne, a Klauzál teret csak a performansz erejéig használják). Este a megnyitót követően mutatják be O. Horváth Sári a gyermekvállalással kapcsolatban felmerülő problémák sokféleségével foglalkozó Lenni vagy nem című drámáját, amely elnyerte a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díját. Ősbemutatóként játsszák Kemény Zsófi kortárs költő és slammer Robert Musil regénye alapján készült színpadi művét, a Törless iskolaéveit. A történet fókuszában az identitáskeresés, a kíváncsiság, a kegyetlenség, és az emberi természet megértésének vágya áll.

https://www.facebook.com/davidsomlodavid/videos/1631729610365763/

SZOMBATON JÖN A HYPERSOMNIA

Klasszikus irodalmi művek inspirációi alapján született Csernovszky Márk Hypersomnia – zenekari szvit bábokkal című darabja, amely szombaton szerepel a fesztivál műsorán. A Belvárosi moziban mutatják be a szegedi Homo Ludens Projectnek a koronavírus-járvány és a karantén alatt készült Egy nő című közösségi filmjét, amelyet Benkő Imola Orsolya írt Esterházy Péter regényének részleteit felhasználva. A vetítést megelőzően Góbi Rita társulata adja elő Perdül című kortárs táncelőadását a mozi előtt, a Vaszy Viktor téren. Visszatér a fesztiválra a Dollár Papa Gyermekei és a Trafó közös produkciója, a Tágra zárt szemek próbája, Ördög Tamás rendezése. Szintén a színész, rendező állította színpadra a D. H. Lawrence regényéből készült Lady Chatterley szeretőjét, melyet vasárnap tűznek műsorra.

NEM FOGUNK UNATKOZNI: ÍME A FESZTIVÁL REPERTOÁRJA

Ezen a napon a Láthatáron Csoport a világhírű gyermekkorkutató, Alice Miller és fia kapcsolatát bemutató, Hagyaték című drámáját játssza, és látható Balla Richie előadásában a Henri Charriére bestsellerré vált regényéből készült Pillangó című monodráma is. Kelemen Patrik, Raubinek Lili és Szabó R. János hétfőn Rambó című performance-ában a közönséget is bevonva ad lehetőséget a néző kulturális referenciáinak újraértékelésére. Kosztolányi Dezső regénye alapján készítette el a k2 színház Ki vele, Néró! című darabját, melyet szintén ekkor mutatnak be. A társulat a fesztivál zárásaként Az apostolt viszi színre, melyben eljátszanak a gondolattal: mi lenne, ha Petőfi Sándor ma feltámadna, és elkezdené megjobbítani a világot a maga 19. századi eszméivel.

A Simorág TánCirkusz kedden Ördögmese című előadásával várja a családokat: a történet hősei kisördög-testvérek, akik a maguk kíváncsiskodásával váratlan helyzetekbe kerülnek, és egyre inkább saját maguk akarják eldönteni, miben és hogyan is vesznek részt. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Thealter egyik állandó vendége a társulat két darabját hozza el a fesztiválra: kedden Tasnádi István Nézőművészeti főiskola című bohózatát, szerdán pedig a Jankovics Marcell rajzfilmsorozatának emblematikus figuráját a középpontba állító, Gusztáv a hibás mindenért című előadást mutatja be.

A szegedi Metanoia Artopédia azzal a szándékkal hozta létre Jég-doktrínák című előadását, hogy érzékennyé tegye a mai fiatal generációkat a náci gyűlöletbeszéd veszélyeire, illetve megtanítsa felismerni annak elemeit a mai közbeszédben. Perovics Zoltán darabját a Régi Zsinagógában láthatja a közönség.

Filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, neurológus szakértők segítségével készült el a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral kezelt Eric és édesanyja kapcsolatát feldolgozó, Mit tennél, ha ma meghalnék? című előadás, Gergye Krisztián rendezése, amely szerdán látható. Szintén az aznapi programban szerepel Pál András és Rozs Tamás Kezdhetek folytatódni című Petri György-estje.

A kaukázusi krétakör című Bertolt Brecht-dráma alapján készülő tantermi előadás a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe. A projekt, amely Fodor Orsolyának, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának vizsgarendezéseként indult, csütörtökön szerepel a Thealteren, csakúgy, mint az idén harmincéves Andaxínház Petri-versekből készült Arcból arcba című előadása és Euripidész drámája az Alkésztisz, a FAQ Színház produkciója.

Pénteken a pécsi Tandem színház a Fedél Nélkül hajléktalan szerzőinek műveiből szerkesztett Fapados revüje, a Frenák Pál Társulat és Radikal Dance Cage című táncszínházi produkciója, valamint a Tünet Együttes Trolletetés című offline tragikomikus szidalomjátéka látható.

A zárónapon a zsinagóga kertjében Barna Zsombor Vitéz László Ángliában című vásári bábjátékát mutatják be. Ekkor tűzik műsorra a házigazda MASZK Egyesület produkcióját is: Grecsó Krisztián nagy sikerű regényéből, a Megyek utánadból Bíró Bence készített színpadi változatot, amelyet Dékány Balázs rendezett.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb