Sport

UFC kibeszélő Sárközi Robival: Miocic vs Cormier 3, UFC 252

Igazi háborút hozott az Ultimate Fighting Championship 252 – es gálája, amit Las Vegas-ban, zárt ajtók mögött, nézők nélkül tartottak meg. Vadonatúj sorozatunkban a szegedi MMA legendával, Sárközi Robival beszéljük ki a nagyobb, számozott UFC gálákat, íme az első!

Mivel az esemény hajnalban volt (és tudjuk, hogy sokan a délutáni ismétlést fogjátok nézni – Sport 1, vasárnap 13:00) nem spoilereztünk sem a címben, sem a bevezetőben. Innentől kezdve viszont annál inkább fogunk…

A TRILÓGIA VÉGET ÉRT: CORMIER VS MIOCIC 3

Szóval, UFC 252. A szervezet saját központjában, a Las Vegas-i APEX-ben tartották meg a vasárnap hajnali gálát, a járványhelyzet miatt ismét csak nézők nélkül. Továbbra is furcsa a közönség őrjöngése nélkül nézni az összecsapásokat, egyben egészen exkluzív élményt nyújt: mivel nincs tömegzaj, simán hallani, mit mondanak a menetek között az edzők a bunyósoknak, sőt, néha még azt is, amit a bunyósok egy-egy összeakaszkodás közben egymásnak.

Bár a koronavírus-szünet utáni újraindulás óta viszonylag vérszegény gálákat kapunk a világ legnagyobb MMA szervezetétől, a 252-es elég combosra sikerült: Stipe Miocic, Daniel Cormier, Junior Dos Santos, Sean O’Malley, Jairzinho Rozenstruik, Marlon Vera plusz az ültető-kártyákra is jutott egy-két erősebb név, Jim Miller és Felice Herrig személyében. A főmeccs nagyon-nagyon várós volt, a félnehézsúlyú ász Jon Jones örök riválisa, Daniel Cormier először 2018 júliusában csapott össze a horvát-amerikai tűzoltóval (Miocic jelenleg is szolgál az Ohio-i tűzoltóságnál), akkor egy első menetes KO-val szerezte meg tőle a nehézsúlyú bajnoki címet:

https://www.youtube.com/watch?v=NFBwcY6WQAE

A visszavágó tavaly augusztusban történt meg Kaliforniában, itt Miocic maradt talpon, aki egy negyedik menetes kiütéssel szerezte vissza a címét:

https://www.youtube.com/watch?v=dHYfGoSRguk

AHOGY SÁRKÖZI ROBI LÁTTA

A főkártya három utolsó, egyben legfontosabb meccsén Sárközi Robi vezényletével megyünk végig. Robiról, ha nem ismernéd (bár ha szegedi vagy plusz csíped a küzdősportokat, 100% hogy tudod, kiről van szó): szegedi MMA versenyző, edző és promóter, a neve a hazai bunyó-berkekben már fogalom.

Három zúzós arc a szegedi Sárközi MMA Team-ből: Bacsó Márió, Makai Renátó, Sárközi Róbert. Fotó: Sárközi MMA Team

A muay thai alapokkal rendelkező Sárközi Robi volt az egyik első magyar “ketrecharcos”, az utóbbi években rengeteget tett a sportág hazai felfuttatásáért. Csapatával, a Sárközi MMA Team-mel számos szegedi és hazai harcost juttatott már ki az Egyesült Államokba, a járványhelyzet kitörésekor például pont a Gladiator Challenge-re készített fel versenyzőket, illetve a magyarok közül elsőként egy UFC szerződés küszöbén álltak az egyik szegedi tanítványával (erről bővebben ITT írtunk).

Jairzinho Rozenstruik vs Junior dos Santos

Győztes: Rozenstruik, TKO a második menetben (3:47)

Robi szerint:

Sajnos egy kicsit már “sok a kilométer” az ex-világbajnok Junior Dos Santosban, akit megviseltek a Cain Velasquez elleni epikus háborúk, egy kicsit már elszállt belőle a lélek. Viszi előre a szenvedély, belekerült a “sose hagyjuk abba” ördögi körbe. Számítottam rá, hogy ez lesz. Ami szomorú, hogy borítékolható, hogy – ha nem vonul vissza JDS – hasonló jövő vár rá, a UFC nehézsúlyú divíziója telis-tele van a Rozenstruik-hoz hasonló nagy ütőkkel.

Fotó: MMAfighting.com

Marlon Vera vs Sean O’Malley

Győztes: Vera, TKO az első menetben (4:40)

Robi szerint:

A sérülés mindig benne van ebben a sportágban. Sean O’Malley – nek most pechje volt, egy csúnya lábsérülés vezetett oda, hogy földre kerüljön, itt pedig Marlon Vera rutinosan megoldotta a dolgot, csúnya TKO lett a vége. O’Malley a szervezet új üstököse, Dana White kedvence, most látszik, hogy nagyon építik a karrierje elején járó csillagot – egy kicsit meg is lepődtem, hogy annyira komoly ellenfelet kapott, mint a jitsu-ász Vera. Nagy kihívás volt a brazil, de semmi gond, meggyógyul és újra harapni fog a srác!

Fotó: Jeff Bottari/Zuffa LLC

Stipe Miocic vs Daniel Cormier

Győztes: Miocic, egyhangú pontozással (49–46, 49–46, 48–47)

Robi szerint:

Na ez az, amit már nagyon vártam. Hogy miért? A szegedi “istálló” telis-tele van nehézsúlyú ászokkal, az ország legjobb cirkálói nálunk edzenek, Pécsről és Debrecenből is hozzánk járnak át a legnagyobb reménységek. Nem titkolt célunk szegedi harcost juttatni a UFC 205 fontos divíziójába, ezért éberen figyeljük az ott rangsorolt arcokat.

Ebben a meccsben benne volt bármi, de amikor megláttam bevonulni Miocic-ot, éreztem, hogy csúcsformában van: ilyen szikárnak még sosem láttam a horvát tűzoltót. Csípem mindkét harcost, de féltem hogy unalmas, komótos meccs lesz. Miocic lemozogta DC-t, a 2. menetben szinte a gong mentette meg az ellenfelét, aki nem értem, hogy olimpiai bajnok bírkózó létére miért nem erőltette jobban a földrevitelt.

A meccs a járványhelyzet miatt zárt ajtók mögött ment, de külön érdekesség, hogy Stipe kollégái kivonultak az APEX elé, gyakorlatilag az épületet a gála idejére körbevette az Ohio-i tűzoltóság.

Fotó: MMAjunkie.com

A meccseket délután 1-től a Sport 1-en ismétlik. Apropó, egy előzetes: Robiék tegnap Egerben jártak, a szegedi Sárközi MMA Team nehézsúlyú bajnoka, Makai Renátó első menetes guillotine-fojtással győzte le a német Marius Al-Ani-t. Hamarosan jövünk a meccs összefoglalójával és fotóival!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb