GasztroSzegedi Arcok

Megkóstoltuk Magyarország legjobb tortáit – köztük a Szegedi Boszorkányt, a Mogyorócskát és a Csicsíjját is, interjú Gyuris Lászlóval

Gyuris László, a szegedi Virág Cukrászda tulajdonosa 2020-ban is megmérettette magát a Magyarország Tortája névre hallgató versenyben. A Napfény Városának legismertebb cukrászmestere három édességgel menetelt a döntőig. A Szegedi Boszorkány nevet viselő az édes kategóriában míg a Mogyorócska és a Csicsíjja a cukormentes kategóriában szállt harcba. A prímet az előbbi vitte, amely a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta díjban részesült. Mi pedig elmentünk és megkóstoltuk!

MAGYARORSZÁG TORTÁJA 2020

Idén Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „Curiositas – Kíváncsiság” lett Magyaroszág Tortája. A Curiositas egyik legfontosabb alapanyaga a birsalma, amit készítője olyan ízekkel kombinált, mint a mandula, a mogyoró és a csokoládé. A zsűri értékelése szerint Füredi Krisztián a birszselét birs kompóttal egészítette ki, és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek. Az idei év Magyarország Tortáját mandulás piskóta, mogyoróolajos, ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó teszi teljessé.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A Szegedi Boszorkány néven futó versenyző sajnos azonban a birs csodával szemben most alul maradt.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Pedig kijelenthetjük: ez az egyik legfinomabb mákos édesség, amit valaha kóstoltunk. A Curiositas – Kíváncsiság” nevet viselő torta, amelyet 2020-ban a legjobbnak választottak viszont: tényleg egy fokkal finomabb lett.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

MAGYARORSZÁG CUKORMENTES TORTÁJA

A cukormentes kategóriában két szegedi alkotásért is szoríthattunk, ám helyettük a meggyes Szentivánéji Álom lett a befutó, amit a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata nyert el. Megkóstoltuk: a cukormentes torta legjobbja annyira nem jött be. A Szentivániéj Álom nevet viselő édesség véleményünk szerint nagyon tömény, túl krémes és egy kesernyés, igen speciális ízvilággal bír, minden bizonnyal a céklának köszönhetően, amely egyébként az egyik legmeghatározóbb alapanyagként szerepel az édességben.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Ellenben a szegedi Csicsíjjával, amely szintén pirosgyümölcsös és mégis szerethető. Nem beszélve a chiamagról, ami még különlegesebbé teszi. A Mogyorócska viszont, amit szintén Gyuris László álmodott meg, egyenesen a világ egyik legklasszabb cukormentes édessége, amit valaha megkóstoltunk, sőt ezúton ajánljuk, hogy, aki csak teheti menjen és próbálja ki!

A SZEGEDI SIKER

Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László alkotása, a Fortissimi – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére. Ám a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta díja a Napfény Városába került! A Virág Cukrászda berkenyét tartalmazó Mogyorócskája kapta az elismerést.

Fotó: Szabó Dávid – Szeged365.hu

A titokról Gyuris Lászlót a sajtónyilvános kóstoló után faggattuk. A finomságok nagymester, aki a tavalyi évben elhozta a Kicsi gesztenye nevet viselő, cukormentes tortával az első helyett, most úgy fogalmazott: nem az a lényeg, hogy ki, hányadik helyen végez egy versenyben, hanem az, hogy az alkotásával tud-e megfelelő élményt nyújtani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb