Közélet

Átvette a Széchenyi-díjat a szegedi Iglói Ferenc, mellette Szabó Gábort is kitüntették ma Budapesten

A két szegedi fizikus egyaránt március 15-e alkalmából részesült elismerésben, azonban a díjat ma vehették át Áder János köztársasági elnöktől Budapesten.

A miniszterelnök előterjesztésére kapta a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést Szabó Gábor. A fizikus a Szegedi Tudományegyetem rektoraként végzett kimagasló színvonalú munkája, valamint nemzetközileg is elismert kutatói-oktatói, illetve sikeres tudományszervezői tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést.

Iglói Ferenc, a fizikai tudomány doktora, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének tudományos tanácsadója, az SZTE TTIK Fizikai Intézete Elméleti Fizikai Tanszékének egyetemi tanára a Széchényi-díjat vehette ma át. A neves kutatós Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a soktestrendszerek kollektív viselkedésének statisztikus fizikai vizsgálata terén elért nagy jelentőségű, nemzetközileg is széles körben elismert kutatási eredményei, valamint iskolateremtő tudományos munkája elismeréseként kapta a díjat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb