Mindenmás

Napi pakk, csütörtök: Államalapítás Ünnepe, jó idő lesz, összeszedtük a hosszú hétvége programjait

Ma van az Államalapítás Ünnepe, így megnéztük, hol, mikor, milyen program vár, de annak is utánajártunk, mi lesz nyitva és mi nem a következő négy napban. Igazi nyári idő lesz, sőt még a parkolásért sem kell fizetni. Kezdd a napot ma is a Szeged365-tel!

MA ÜNNEPLIK NÉVNAPJUKAT

István, Bernát, Periklész, Samu, Sámuel, Samuella, Stefánia – boldog névnapok kívánunk!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 937 éve, azaz 1080. augusztus 20-án I. László a székesfehérvári bazilikában szentté avatta az 1038-ban meghalt I. István király relikviáit. Ennek emlékére ünnepeljük Szent István királyt és a keresztény magyar államalapítást. Szent Istvánnal egyidőben szentté avatták Gellért püspököt is. Szent László uralkodása idején az I. István által minden évben Nagyboldogasszony napján (augusztus 15-én) tartott törvénynapokat áttetette augusztus 20-ra, István király szentté avatásának napjára. 1342-től, Nagy Lajos uralkodásától kezdve Szent István ünnepének napja, a keresztény magyar államalapítás emléknapja, a legősibb magyar egyházi ünnep volt. 1771-ben Mária Terézia nemzeti ünnepként felvetette a naptárakba. 1891-ben Ferenc József az ünnepet munkaszüneti nappá nyilvánította.
  • 29 éve Szent István ünnepét, a keresztény államalapítás emléknapját a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepének nyilvánították.
  • 130 éve megszületett Howard Phillips Lovecraft amerikai író, költő, publicista. Leginkább egyedi hangulatú horror novelláiról vált ismertté, amelyek a saját maga által teremtett mitikus világban játszódnak.
  • 119 éve látta meg a napvilágot Oláh Gusztáv, kétszeres Kossuth-díjas operarendező, jelmez- és díszlettervező, Kiváló művész.
  • 100 éve született id. Szívós István olimpiai bajnok vízilabdázó, úszó, edző.
  • 72 éves Robert Plant a Led Zeppelin
  • Ma lenne 54 éves Dimebag Darrell, a Pantera és a Damageplan együttes gitárosa. Eredeti nevén: Darrell Lance Abbott. 2004. december 8-án, éjjel, Darrell a Damageplannel koncertezett egy Alrosa Villa nevű klubban Columbusban (Ohio), mikor egy korábbi tengerészgyalogos, Nathan Gale 5 lövést adott le rá, köztük egy fejlövést ami azonnal megölte.
  • Ma ünnepli 44. születésnapját Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

IGAZI NYÁR

Az előrejelzés szerint csapadékmentes, meleg időben lesz részünk a hosszú hétvégén. A hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik.

NEM LESZ RENDEZVÉNY A RAKPARTON

Ahogy jött, úgy ment: egy röpke Facebook-posztban közölték, hogy véget ért a Szeged főutcája a Tisza című rendezvénysorozat a Huszár Mátyás rakparton. Az önkormányzat bejelentette, hogy itt a vége, tehát az Államalapítás Ünnepén és az ehhez kapcsolódó hosszú hétvégén úgy tűnik, városi rendezvény nélkül maradnak a szegediek.

PROGRAMOK A HOSSZÚ HÉTVÉGÉRE

A Napfény Városában természetesen az előttünk álló hosszú hétvégén sem áll meg az élet. Mutatjuk hol tudsz kikapcsolódni a következő négy napban Szegeden.

MI LESZ NYITVA AZ ÜNNEPNAPON?

Mi lesz nyitva és mi nem a Napfény Városában? Íme a hiánypótló gyűjteményünk, a bevásárlóközpontoktól a piacokon át a hivatalokig!

INGYENES A PARKOLÁS AUGUSZTUS 20-ÁN ÉS 21-ÉN

Augusztus 20-án és 21-én nem kell fizetni a parkolásért Szegeden, osztotta meg az Szegedi Közlekedési Társaság.

AZ ÜNNEPEK ALATT VÁLTOZIK A VOLÁNBUSZOK ÉS A VONATOK MENETRENDJE IS

Változik a Volánbuszok közlekedési rendje az augusztus 20-ai hosszú hétvége miatt. Csütörtökön a munkaszüneti napok, pénteken és szombaton a szabadnapok menetrendje szerint járnak a buszok.

A MÁV is változtat: 19-én a pénteki, 20-án a szombati, 21-én és 22-én az ünnepnapi közlekedési rend szerint járnak a vonatok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb