Kikapcs

Programok a hosszú hétvégén: a Napfény Városában tovább pörög az élet

A Napfény Városában természetesen az előttünk álló hosszú hétvégén sem áll meg az élet. Mutatjuk hol tudsz kikapcsolódni a négy napos hosszú hétvégén, amely csütörtökön veszi kezdetét.

ÍGY MÚLIK EL AZ ÁLLAMALAPÍTÁS ÜNNEPE SZEGEDEN

Különleges helyzet alakult ki a Napfény Városában, cikkünk megírásának pillanatában ugyanis még nem hirdettek meg konkrét programot illetve megemlékezést az Államalapítás Ünnepére. Augusztus 20-i eseményeknek tehát egyelőre sem a Szegedi Tourinform Iroda sem pedig a város hivatalos oldalán sincs nyoma, a polgármesteri hivatalhoz elküldött ma reggeli érdeklődésünkre pedig egyelőre még nem kaptunk választ. Viszont: két mini zenei fesztivállal vár a Tisza-part, egy parádés mini borfesztiválra kerül sor a Monster Downtown teraszán, sok új látnivalót kínál a felújított Móra Ferenc Múzeum és egy családi mesebalettel, a Hófehérkével zárja az újszegedi színpadon a 2020-as évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Mindemellett a környező településeken is akad majd egy-két érdekesség. Íme a felhozatal:

MINI BORFESZT A MONSTER DOWNTOWN TERASZÁN

Sajnos 2020-ban nem telt meg borászokkal a Széchényi tér és minden bizonnyal a Dóm téren sem élvezhetjük őszre a jobbnál-jobb borok ízét, a Monster Downtown azonban nem hagy élmény nélkül. Egy négy napos mini borfeszt keretében gondoskodik a koccintásról. Mutatjuk is, hogy hogyan alakul a program:

  • Augusztus 19., 21:00 Pumpkins trió
  • Augusztus 20., 21:00 Várkonyi Tibi
  • Augusztus 21., 21:00 Candy Men Duó
  • Augusztus 22., 21:00 Útközband

DOKK FESZTIVÁL

Kis létszám, nagy bulik, örök emlékek: augusztus 19-22 között igazi fesztiválhangulatot varázsolnak a szervezők a Tisza Dokk a fedélzetre. A négy napos parádén fél tucat lemezlovas gondoskodik majd a felejthetetlen élményekről. Jönnek a legnagyobb slágerek, a legkülönbözőbb formában:

FERGETEGES RETRO FESZTIVÁL A TISZA GYÖNGYÉN

Hatalmas Retro Fesztiválra invitál a Tisza Gyöngye Park Disco! Négy nap, négy sztárvendég, három remek DJ, irány vissza a 90-es és 2000-es évekbe. Mutatjuk a parádés felhozatalt!

IRÁNY A MÓRA FERENC MÚZEUM

Pénteken délután nyitotta meg kapuit a Móra Ferenc Múzeum, és a hétvégén kedvezményes jegyárakkal, illetve hosszabbított nyitvatartással fogadta a vendégeket a közgyűjtemény, amelyet közel 4000-en látogattak meg. Újjá született a Móra Ferenc kiállítás, a természettudományi kiállítás pedig Máté Bence csodás fotóival bővült. Újdonság a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 1848-as tárlata, amely Bem József sétapálcája és Kossuth Lajos szivarszipkája mellett Gábor Áron eredeti rézágyúját is elhozta Szegedre. Libabőrös a vadonatúj kilátó a múzeum tetején, ahonnan akár az 1879-es nagy árvíz utáni Szegedet is meg lehet nézni egy virtuális eszköz segítségével.

Ám nem csak a főépületet érdemes végigsétálni: sok új, izgalmas elemmel bővült a szegedi Vár és Kőtár is. A Vár földszintjén elkészült egy minden elemében 21. századi állandó kiállítás a város múltjáról, ahol a látogatók valóban testközelből élhetik át a város fontosabb történelmi eseményeit. A vendégek kideríthetik, vajon elítélték-e volna őket boszorkányságért és megtudhatják azt is, milyen lehetett Rózsa Sándorként a várbörtönben raboskodni. Emellett egy látványos, buborékoló vízfal mutatja be az egykori Szeged térképét, de megismerhető a nagyárvíz pusztításának történetet és az egykor volt szegedi vár élete és lebontásának okai is. Érdemes hát az előttünk álló hosszú hétvégén egy igazi, szegedi kulturális élményt szerezni a belváros szívében minderről.

Nyitva tartás:

  • Hétfő: 10:00-18:00
  • Kedd: 10:00-18:00
  • Szerda: 10:00-18:00
  • Csütörtök: 10:00-18:00
  • Péntek: 10:00-18:00
  • Szombat: 10:00-18:00
  • Vasárnap: 10:00-18:00

A HÓFEHÉRKÉVEL ZÁRJA 2020-AS ÉVADÁT A SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK

Családi mesebalettel, a Hófehérke és a hét törpével zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok évada, a fesztiválra új szereposztással visszatérő darabot pénteken és szombaton láthatja a közönség. A Hófehérke és a hét törpe mesebalett már az egész világon, Európától a Távol-Keleten át Ausztráliáig hatalmas sikert aratott, 2012-ben pedig a hongkongi művészeti fesztivál nyitódarabja volt. Az ausztrál kritikusok egyenesen Andrew Lloyd Webber munkáihoz hasonlították a darabot. A Magyar Állami Operaház legsikeresebb produkcióját a Grimm testvérek meséje alapján a librettót is készítő ifj. Harangozó Gyula rendezte és koreografálta, zenéjét Kocsák Tibor szerezte. A darab szabadtéri premierjét tavaly tartották az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, a fesztivál kisebbik játszóhelyén. Az előadás játékosan varázslatos díszletét Kentaur álmodta meg, a liget a nézőteret és a színpadot övező hatalmas fáinak köszönhetően pedig csodákat rejtő erdőben érezheti magát a közönség.

MEGEMLÉKEZÉS ÓPUSZTASZEREN

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat ünnepi megemlékezésére ezúttal az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban kerül sor, az Árpád-emlékműnél. A részletes program alább olvasható:

  • 09:00   Harangzúgás, Himnusz
  • 09:05   A vendégeket köszönti Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke
  • 09:10   Ezt követi a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes fellépése
  • 09:20   Ünnepi beszédet mond Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes
  • 09:30   Csézy Ez az otthonunk c. dalát előadja – Szabó Maja, a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendéke
  • 09:35   A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat megyei kitüntető elismeréseinek átadása (a díjakat átadja Gémes László a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke)
  • 10:25   A szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes fellépése
  • 10:35   Ismerős Arcok Nélküled c. dalát előadja – Szabó Maja, a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, eközben: népviseletbe öltözött pár behozza az új kenyeret
  • 10:40   Az új kenyeret megszenteli Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye Püspöke
  • 10:50   Az új kenyeret megszegi Makra József, Ópusztaszer Polgármestere
  • 11:00   Szózat

AUGUSZTUSI KAVALKÁD ÉS BORFÜRDŐ HÓDMEZŐVÁSÁRHELYEN

Igazi augusztusi kavalkádra invitál Hódmezővásárhely! A négy napos rendezvényre az ünnepi hosszú hétvégén kerül sor, a részletes program pedig alább olvasható.

AUGUSZTUS 20-A MÓRAHALMON

A Szeged Csanádi Egyházmegye Mórahalom Városi Önkormányzattal 2012-ben alapította a Szent István Kenyere Búcsút. A hagyományt azóta is tartják, így idén is szeretettel hívják a Homokhátság Egyházközségeinek minden tagját 2020. augusztus 19-én, Szent István király ünnepének vigíliáján, az idén kilencedik alkalommal megrendezendő Homokháti búcsúra. Este 18 órától Kovács Nóri népdalénekes a vendég, akinek munkásságát a Magyar Állam nemzeti értékké nyilvánította. 19.30-tól kezdődik a szabadtéri ünnepi szentmise a Homokhátság és a környék papjaival és FT Böcskei László nagyváradi megyéspüspökkel.

RETRO HÉTVÉGE ELÉ NÉZ MAKÓ

Makó is gazdag programmal várja a hosszú hétvége előtt állókat. Részletes program:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb