Blog

A szegedi civilek igazi hősök ott, ahol kell, és akkor amikor kell!

“A civil szervezet olyan társadalmi szervezet, amely nonprofit módon, a kormányzattól és az önkormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működik!” Az elmúlt időszakban Szegeden több alkalommal is az egyik napról a másik napra alakult civil összefogás segített ott, ahol a legnagyobb szükség volt rá! Remek érzés megtapasztalni Szeged város civil összefogásának erejét!

Emlékszem, amikor a pandémia berobbant, még senki nem tudta mit kell tenni. Lehet -e menni utcára, nem lehet menni sehova, maszkot hol lehet venni, kell akkor most félni, lehet-e menni dolgozni, utazni lehet, szabad-e élni? Nem volt még heti rendszeres tájékoztató, de a legfontosabb az volt, hogy a tömeges megbetegedést kell elkerülni! Hiteles forrásból kaptunk információt arról, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a szegedi idősek, ezért azonnal szórólapokat nyomtattunk, és több fiatal barátommal plakátokat kezdtünk el ragasztani. Nagyon sok helyre eljutottunk, és minden panel lakásba jutott szórólap is. Nem voltunk sokan, de lelkes volt mindenki aki segített a ragasztásban.

Én mindig mondtam és most is vallom, hogy a szolidáris érzékenységen túl, nemzeti érdek is az, hogy védekezzünk, mert ha a tömeges fertőzések miatt leáll a gazdaság, akkor teljesen mindegy, hogy erős az immunrendszerünk, mint a bika, a gazdasági visszaeséstől, a tömeges munkanélküléségtől és a számlák be nem fizetésétől nem ment meg. Sajnos. Így tájékoztattunk ezerrel, plakátok, szórólapok, és a Szeged365 oldalon folyamatos cikkek jelentek meg. Később még több civil csatlakozott hozzánk, segítettük az egészségügyi dolgozóknak, a troli- és buszvezetőknek, és általánosan a lehető legtöbb hétköznapi szegedi hősnek, akik akkor is dolgoztak, amikor mindenki másnak le kellett állni a munkával!

Az elmúlt hetekben két szomorú hír is volt: az egyik a rakpart lejáró alatti szeméthegy, és patkánylak áldatlan állapota, a másik az újszegedi Gergő ligetben pusztító vandálok. Mind két problémáról beszámoltunk itt a Szeged365.hu oldalain, és szinte azonnal érkeztek a civilek, akik hatalmas energiával, önzetlen szeretettel és odaadással segítettek! Kripper Györgynek és a fiatal önkénteseknek ezúton is hatalmas köszönet, soha ilyen tiszta nem volt ez a rész. Készítettünk is egy előtte/utána fotósorozatot a helyszínről:

Farkas András turisztikai célállomássá alakította ki a gyönyörű Tisza-partot, és büszkén nevezte el unokájáról a gyönyörű parkot. A vandálok újra és újra feldúlták, amitől teljesen elkeseredett, de nem csak Ő, egy emberként Szeged is. Ami ezután történt ugyancsak igazi SZEGEDIKUM: a Szeged365.hu közösségi oldalán több ezer reakció után, spontán megalakult civil szervezkedés indult, hogy megmentse a parkot, az ösvényt, Farkas András alkotását! Fantasztikus Szeged, az ország igazi szolidáris fővárosa!


Kiss Balázs vagyok, ízig-vérig szegedi, igazi lokálpatrióta! Gyönyörű nagy családban az apuka, az exrádiós, a rendezvényszervező, a színpadon mikrofonba beszélő, a Szeged365.hu értékesítési és közösségi vezetője! Szeged nekem a világ közepe. A Mol – Pick Szeged lehet matematikailag nem jobb a Veszprémnél, de nekem a világ legjobb kézilabdacsapata.  Lehet csak NB II-es a focicsapatunk, de én arra emlékszem mikor labdaszedő voltam a SZEOL NB I-es csapatánál, és Urbán akkora felsőkapufát rúgott “20-ról”, hogy abba Zsombó is beleremegett. Egy emberként üvőltött a stadion!  Az új gyönyörű szegedi stadionban libabőrös vagyok a meccsek alatt, attól a hangulattól, amit csak Szegeden tud a B-KÖZÉP! A kajakosaink és kenuasaink mindenkit maguk mögött hagynak, a küzdősportolóink bárkit legyőznek, és Lékó miatt velem együtt sok szegedi fiatal is úgy gondolta: sakkozni is vagány dolog. Elnézést mindenkitől, de nekem a bajai halászlé, csak tésztás paradicsomleves, mert az igazit “FrankSanyibácsi” főzi!  Én még tartottam a vérestálat miközben hörgött a disznó, Piroskanéninél mostuk a disznóbélt az idős asszonyokkal Tápén, miközben végighallgattam, hogy én már olyan városi ficsúr gyerök vagyok, mert fintorgok, és nálunk a család mindig agyon paprikázta az ebédet, hogy utána krákogjunk délután háromig. Ha ráülünk a gumilabdára akkor az Szegeden ludáj lesz, mégha ezt a szót sehol máshol nem értik, nem is ismerik. A Liget ha mesélni tudna röpködnének a 18-as karikák,  és a Földön nincs romantikusabb hely, mint a mi Tisza-partunk. Nálam a pesti, ha lejön látogatóba akkor pösti és ne okoskodjon, de érezze jól magát, csodálja a galaxis legszebb hölgyeit  és egyen igazi halászlevet. 

Olvasnál még? Előző blogom itt:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb