Szegedi Arcok

Francia táncművész és holland koreográfus erősíti a Szegedi Kortárs Balett társulatát

Nanine Linning holland koreográfus és Marie Vilette francia táncművész is a Szegedi Kortárs Balett társulatát erősíti. A világhírű társulat már gőzerővel készül a 2020/21-es évadra, szeptember 16-án a Vágy című produkcióval tér vissza a szegedi közönség elé a Kisszínházban, melyet 23-án a Carmina Burana követ a Szegedi Nemzeti Színház színpadán.

A két külföldi művész közül a holland Nanine Linning koreográfus a társulat egyik új produkciójában fog közreműködni. Az Amesterdam-i lakhelyű Nanine nem kis szakmai múltat tudhat maga mögött: 2012-ben megkapta a nemzetközi hírű Der Faust kitüntetést, melyet 2015-ben a roppant rangos Swiss Dance Award követett.

Marie Vilette francia táncművész az idei évadtól csatlakozott a társulathoz, az alábbiakban idézzük a Szegedi Kortárs Balett oldalán megjelent bemutatkozó sorait – magyarul:

“Franciaországból származom, Fontainebleau nevű városból Párizstól 80 km-re, és magániskolában végeztem a táncos tanulmányaimat.

A Szegedi Kortárs Balettel a páromon, Graziano Bongiovannin keresztül ismerkedtem meg, aki a tavalyi évad óta a társulat tagja. Elképesztő gazdag repertoárral rendelkező együttes. Tetszik, hogy folyamatos fellépésekből, turnékból áll az életük, és mindig új darabokon dolgoznak. A táncosok nagyon kedvesek, barátságos atmoszférában dolgozunk együtt, ez úgy vélem a színpadon is sugárzik. A legjobb helyen vagyok. Minden darab – amit tőlük láttam- más érzéseket hívott elő belőlem; az egyik legerőteljesebb találkozásom a Credo-val volt. Először a Roberto Galvan koreografálta Koncert tangóharmonikára és zenekarra című darabban táncolok, amely évtizedekkel ezelőtt készült és tavaly lett felújítva.

Szabadidőmben szeretek főzni és új receptekkel kísérletezni. Vannak olyan időszakok az életemben, amikor sokat írok. Majdnem minden nap beszélek a testvéreimmel, keresztrejtvényt fejtek, zenét hallgatok, esténként pedig sorozatokat nézek. Zene terén mindenevő vagyok, a hangulatomtól függően hallgatok leginkább jazzt, popot vagy keleti zenéket. Mikor nem vagyok túl fáradt, szeretek futni és jógázni. Ünnepekkor imádok utazni és új helyeket, kultúrákat felfedezni.

Számos tervem van a jövőt illetően, de ha valamit, azt határozottan megtanultam az elmúlt pár hónapban, hogy a dolgok folyamatosan változnak, és soha nem lehet tudni, mi fog történni. Ha két dolgot kívánhatnék, az boldogság és egészség volna, minden más ezek után következik.

A társulat új művésze Mészáros Fanni, aki frissen végzett a Magyar Táncművészeti Egyetemen klasszikus balett szakon, a London Contemporary Dance Schoolban, más néven The Place-ben végzett Liszkai Zsófi és a Közép – Európa Táncszínháztól leigazolt szegedi lány, Nyeste Adrienn is. Szintén új a csapatban Heim Boglárka, aki az utóbbi években Németországban és Hollandiában dolgozott, tanulmányait Ausztriában, az Anton Bruckner Private University-n végezte.

Pataki András és Juronics Tamás társulata legközelebb a Bernarda Alba háza című táncművet mutatja be a veszprémi Pannon Várszínházban szeptember 6-án, Szegeden pedig 16-án a Vágy (Kisszínház), 23-án a Carmina Burana (Szegedi Nemzeti Színház) című produkciókkal lépnek fel.

Fotók: Szegedi Kortárs Balett

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb