Szegedi Arcok

Farkas András: újra teleszemetelték a Gergő Ligetet, a városvezetés érdektelen

Ismét kupacokban áll a szemét az egykori Gergő Ligetben, vagy új nevén: a Tisza-Maros Ösvényen. Egyesek újra igénytelenül vették birtokba a placcot. Az esetről Farkas Andrást kérdeztük, aki úgy fogalmazott: a helyzet gyakorlatilag változatlan, a városvezetés pedig érdektelen.

ELŐZMÉNYEK

Farkas András alapító augusztus 11-én este jelentette be, hogy befejezi az újszegedi Gergő Liget üzemeltetését, a hír hallatán fél Szeged megmozdult, önkéntes takarítások vették kezdetüket, a segítségnyújtásra ígéretet tett a városvezetés, Jakab “Használtautós” Guszti vezetésével pedig egy új egyesületet hoztak létre a liget megmentésére. A terv az, hogy állandó lesz a takarítás, a szemétszállítás, a randalírozók megfékezésében pedig a rendőrség és a polgárőrség is besegít. Farkas András nemrégiben a Szeged365.hu-nak elmondta: nagyon meghatotta, hogy a szegediek összefogtak az unokájáról elnevezett pihenőhelyért. Ez azonban nem neki, hanem magának a helynek szól, amely megmentéséért kooperáció indult az ATIVIZIG, Mihálik Edvin és Jakab Guszti között.

A HELYZET MOST

A kooperáció megkezdődött, a civilek továbbra is azon dolgoznak, hogy a liget szemétmentes, tiszta és szerethető legyen. Jakab Guszti épp az ATIVIZIG-gel egyeztet – az egyesület valószínűleg a hét közepén bejegyzésre is kerül – a huligánok viszont nem tágítanak. A hétvégén ugyanis ismét teleszórták hulladékkal az egykori Gergő Ligetet, tüzet gyújtottak, igénytelenül és nem a megfelelő módon vették azt használatba.

Az esetről a Rotary tanösvény Facebook csoportjában tették közzé az alábbi fotókat:

A HÉTVÉGI ESEMÉNYEK UTÁN MEGSZÓLALT FARKAS ANDRÁS IS

A hétvégi eset kapcsán felhívtuk Farkas András alapítót, aki portálunknak kiemelte: szomorú, hogy a városvezetés nem tartja be az ígéretét és nem viszi el a civilek által összegyűjtött szemetet, ami nekik önerőből iszonyat sok pénzbe kerülne. Ellenben a rendőrséggel, akik Farkas András elmondása szerint viszonylag rendszeresen ellenőrzik a területet. Úgy véli, ha az új egyesület esetleg nem tudja majd finanszírozni a szemét elszállítását, továbbra is kupacban fog állni a fák között a hulladék.

Hozzátette: ez a feladat alapjáraton egyetlen egyesület hatáskörébe sem tartozik, a városvezetés azonban még a fentebb említett ígéret koncepciójáról sem ismertette az üzemeltetőt. Az illetékes önkormányzati képviselő nem tudott választ adni Farkas András azon kérdésére, hogy “Mi lesz az egy hét alatt keletkezett szemét sorsa a Ligetben?”

Farkas András végül reményét fejezte ki abban, hogy a Tisza-Maros Ösvény névre hallgató egyesület létrejötte után a terület sokkal biztonságosabb lesz majd és végre a városvezetés is kiveszi a részét a volt Gergő Liget fenntartásából.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb