Mindenmás

Megbocsátott párjának, aki korábban életveszélyesen megsebesítette

A Szegedi Ítélőtábla enyhítette annak a férfinak a büntetését, aki ittas állapotban, egy veszekedést követően mellkason szúrta élettársát. Így a vádlott 2 év börtön helyett felfüggesztett szabadságvesztést kapott, ráadásul párja is megbocsátott neki, azóta is együtt élnek.

A Szegedi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Cs. J. ellen indított büntetőügyben enyhítette az elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év börtön lett, melynek végrehajtását a bíróság 5 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet indokolásában elhangzott, jelen ügyben a vádlott vonatkozásában oly nagyszámú és nyomatékos enyhítő körülmény állt fenn, mint a büntetlen előélet, a sértetti megbocsátás, az, hogy a vádlott a cselekmény után maga értesítette a mentőket és a rendőrséget. A vádlott a sértettel egyébként azóta is élettársi kapcsolatban él a férfi ingatlanában, akiről gondoskodik is.

Fotó: Szabó Dávid/Szeged365.hu

Ezen körülményeket mérlegelve a táblabíróság, a vádlottal szemben a törvényi minimumban meghatározott tartamú és leghosszabb próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása mellett is biztosítottnak látta a büntetési célok megvalósulását, a speciális prevenciót, vagyis azt, hogy a vádlott a büntetés hatására a jövőben tartózkodni fog a bűncselekmények elkövetésétől. Amennyiben a meghatározott próbaidő alatt a vádlott újabb bűncselekményt követne el – mely miatt a bíróság végrehajtandó szabadságvesztésre ítélné – az esetben a most kiszabott 2 évi szabadságvesztés végrehajtását is el kell majd rendelni vele szemben. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb