Mindenmás

Napi pakk, péntek: marad a jó idő, Beyoncé ünnepel, kezdődik a Szabad-On fesztivál

Sok program elmarad, de azért ma mégis kezdetét veszi egy kis fesztivál. Az időjárás kegyes lesz hozzá, de nemcsak ma, hanem egész hétvégén megéri majd szabadidős tevékenységet végezni. Lassan itt a hétvége, mutatjuk ma is, mi mindenre érdemes figyelned.

MAI, SZEGEDI NÉVNAPOSOK

Rozália, Ida, Irma, Mór, Móric, Mózes, Regina, Tódor – Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 183 éve Samuel Morse bemutatta távíróját a New York- i egyetemen. Morse amerikai feltaláló 1832-ben álmodta meg a távíró elvét. Ezután következett a megvalósítás hosszú időszaka. Az első nyilvános sikert végül az 1837. szeptember 4-én a New York-i egyetemen tartott bemutató hozta meg. Morse akkor fél kilométerrel távolabb levő munkatársa adni kezdte a jeleket, majd az előadóteremben álló készülék ingája tüskéket rajzolt a papírszalagra. Ezután Morse leolvasta a számokat és mivel fejből tudta a kódokat, felolvasta a papíron álló szöveget “Sikeres kísérlet a telegráffal 1837. szeptember 4-én.”
  • 137 éve megszületett Czóbel Béla Kossuth-díjas festő, kiváló művész.
  • 134 éve Geronimo fogságba kerülésével befejeződött az amerikai indián háború. Geronimo mindössze 38 fős a kis csoportjával volt az utolsó független indián csoport, akik nem ismerték el az Amerikai Egyesült Államok kormányát. Az ellenállás 1886. szeptember 4-én ért véget, amikor Geronimo megadta magát az Egyesült Államok hadseregében szolgáló Nelson A. Miles tábornoknak a Skeleton-kanyonnál, Arizonában.
  • 132 éve George Eastman feltaláló bemutatta az első roll-film kamerát és bejelentette saját nevére a Kodak védjegyet.
  • Megszületett Sánta Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, Az ötödik pecsét megalkotója.
  • 39 éves Beyoncé amerikai énekesnő, színésznő, a Destiny’s Child egykori tagja.

NAPOS, SZÁRAZ HÉTVÉGE

Pénteken sok napsütés, száraz idő várható. Hajnalban foltokban pára, sőt még köd is előfordulhat, ekkor 7-14 fokot mérhetünk. Délutánra 23-28 fokig emelkedik a hőmérséklet Szegeden.

LÁTOGATÁSI TILALOM A KLINIKÁN

Látogatási tilalmat rendeltek el csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ minden betegellátó szervezeti egységében

MA ELMARAD A FUTBALL ÉJSZAKÁJA

Sorra maradnak el a beígért rendezvények Szegeden. A Szegedi Repülőnapok után arról kaptunk hírt, hogy a Szeged-Csanád Grosics Akadémia eseménye, a nagyon várt Futball Éjszakája is elmarad.

VAN, AHOL MÉGIS LEHET MAJD BULIZNI

Bár sokunk kedvence, a SZIN a járványügyi előírások miatt 2020-ban meghiúsul, mégis lesz hol búcsúztatni a legmelegebb évszakot: szeptember 4-én és 5-én érkezik a Szabad-On fesztivál, ahol elég rendesen adhatunk majd az éjszakának.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb