Szegedi Arcok

Dr. Letoha Tamás: nem szabadott volna teret engedni a pánikkeltésnek

„Nem szabadott volna elengedni a gyeplőt és teret engedni a pánikkeltésnek” – magyarázta Dr. Letoha Tamás Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvos, akitől az iparági pletykák szerint már év végétől elérhető amerikai vakcina kapcsán kértünk interjút, de beszélgetésünkben kitértünk a pánikkeltés kontra gyógyszerfejlesztői pragmatizmus ellentétére is.

Sz365.: Iparági pletykák szerint hamarosan elkészülhet az amerikai vakcina, mit tudsz róla?

LT.: Az FDA-tól (ez az amerikai élelmiszer és gyógyszerfelügyelet) származó információk szerint az USA-ban novemberben már elérhetőek lesznek bizonyos koronavírus elleni vakcinák. Köztük van a Pfizer RNS alapú vakcinája, amit egy, a nemzetközi gyógyszeriparban is elismert, külföldön élő magyar kutató, Karikó Katalin és cége, a német BioNTech fejlesztett ki.

Sz365.: Hogyan működik majd ez a vakcina?

LT.: Az amerikai vakcina mechanizmusa viszonylag egyszerű, gyakorlatilag ugyanaz, mint a legtöbb vakcina esetében: valamilyen módon a szervezetbe juttatják azt a vírusburok szakaszt (általában a tüskefehérjét), amely az immunválaszt kiváltja. A magyar kutatóhölgyhöz köthető vakcina is ezt a metódust alkalmazza, gyakorlatilag egy liposzómába csomagolt, tüskefehérjéért felelős RNS szakaszt oltanak a szervezetbe.

Sz365.: Ha bejön a vakcina, eltűnik a vírus? Mire kell számítani?

LT.: Egy vírust teljes mértékben nem lehet kiírtani a populációból, teljesen eltűnni sosem fog. Az elmúlt hónapok fejlesztései és a beavatkozások hatékonyságának ismeretében viszont sokkal több lehetőség adódik a fertőzés visszaszorítására.

Sz365.: Rengeteg Szeged365 olvasónak Te vagy a reális hang, aki néha olyan dolgokat is ki mer mondani, amiket más kutatók nyíltan nem. Az utóbbi időben viszont kaptál támadásokat is, elsősorban más kutatóktól. Hogyan élted meg ezeket?

LT.: Orvoscsaládba születtem, 8 éve pedig a világ legnagyobb gyógyszergyáraival dolgozok együtt. Tisztában vagyok vele, hogy mire képes a modern orvostudomány és a gyógyszerfejlesztés. Tudom, hogy sok embernél kivertem a biztosítékot, amikor pragmatikus racionalitással álltam a vírushoz. Senki sem számított arra, hogy a 21. században felüti a fejét egy világjárvány, ez sajnos még az orvostársadalomban is okozott bizonyos szintű riadalmat, a média pedig egyenesen úgy kezelte, mintha valamiféle leküzdhetetlen szörnyeteg lenne a koronavírus. Február óta kollégáimmal a napi szinten vizsgáljuk a koronavírust, teljesen nyilvánvaló volt, hogy a vírus ellen számos, molekuláris szinten célzott terápiás megoldás létezhet. Sokszor nem értettem, hogy egyes szakemberek a racionális védekezés módozatainak bemutatása helyett miért keltenek inkább pánikot.

Úgy gondolom, hogy nem szabadott volna elengedni a gyeplőt és teret engedni a pánikkeltésnek, ami teljes módon negligálta a modern járványtan és orvostudomány vívmányait.

Minden porcikám ellenkezik, amikor valaki elkezd pánikot kelteni. 32 éve kajakozom a Tiszán, el nem felejtem, amikor gyerekkoromban, az elsősegély-tanfolyamon azt mondták: „ha pánikoló embert látsz a vízben, vigyázz, nem tudja mit cselekszik és leránt magával a víz alá.”

Névjegy: Dr. Letoha Tamás, Év Példaképe díjas szegedi kutatóorvos, cége, a Pharmacoidea csapatával a legfőbb céljuk a jelenleg gyógyíthatatlannak tartott kórképek ellenszereinek kifejlesztése és a rászorulókhoz történő mihamarabbi
eljuttatása. Tamás 2017 óta tagja egy nemzetközi gyógyszerfejlesztési konzorciumnak, amiben a humán koronavírus felfedezőjével, Albert Osterhaus-szal dolgozik együtt. 

Olvasnál még a témában?

Íme néhány korábbi interjúnk a szegedi kutatóorvossal, ha ez a beszélgetésünk tetszett, ezek is fognak:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb