Blog

PénzügyesAnyu Blog: Lakáslottó, itt 4,5 millió állami támogatás a tét! Vagy mégsem?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Fundamentánk 30% állami támogatással. Aztán jött a mese gonosz szereplője és egy kardcsapással megszűntette azt. Ennek a mesének, mint tudjuk, nem lett happy end a vége, de azért mellékágon futnak még történetek, amik tartalmát érdemes kicsit közelebbről is szemügyre venni. Itt az egyik:

Itt pedig egy másik lehetőség, ami nem mese, hanem maga a valóság:

Mi tagadás, mindenkinek jól jönne 4,5 millió állami támogatás lakásvásárlás kapcsán. Ehhez hozzá is juthatsz a NOK által, amit csak „lakáslottóként” emlegetnek sokan, de ennél sokkal többen nem is hallottak még róla semmit.

Mivel eléggé összetett téma, így csak a legfontosabb dolgokat hoztam a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről:

2016 óta létezik, ami azt a célt szolgálja, hogy az átlagosnál hamarabb tudjon a jó magyar ember lakáshoz jutni, ráadásul új ingatlanhoz + 4, 5 millió állami támogatás lehetőségével reklámozzák. Viszonylag tág az életkori megkötése, mert 18-60 év között köthetsz szerződést. Hogy őszinte legyek, szerintem ez a konstrukció a pénzesebb emberek játszóterének készült, DE akinek van mit a tejbe aprítania, olvassa el a cikket, mert nem rossz lehetőséget tartalmaz. Mondjuk ezt is picit felülírják a mai lakásárak, de azért megéri egy pillantást vetni a dologra, mert van benne „ajándék” pénz lehetőség.

A NOK lényege, nem a gyerekvállalásra épül!!!, hanem hogy a tagok közösségekbe szerveződve gyűjtsék a befizetéseiket, és minden rendben fizető tag új ingatlant vegyen, a futamidőn belül!

Egy közösség minimum 120 tagból áll és 2-3 havonta kisorsolnak egy tagot, aki megkapja a közösség által gyűjtött pénzből a saját szerződéses összegét + az állami támogatást. Így nem feltétlen kell a futamidő végéig várni arra, hogy lakáshoz juss. A szerződésed egyébiránt garantálja, hogy a futamidő végéig mindenki lakáshoz jut.

Akár kisorsoltak, akár nem, a futamidő alatt végig fix nagyságú befizetéseket kell tenned. A befizetések mellé állami támogatás is jár, így például egy 15 millió forintos szerződés esetén a felhasználható összeg a 180 hónapos futamidő alatt 19,5 millió forint is lehet. Az állami támogatás akkor vehető igénybe, ha úgynevezett megbízható szervezővel állsz szerződésben (Centrál NOK ZRt).

A NOK 120-180 hónapos futamidejű lehet, 10-40 millió forint szerződéses konstrukciókat lehet választani. Ez azt jelenti, hogy amilyen összegre szerződsz + állami támogatás, olyan összegű, kizárólag új ingatlant vásárolhatsz. Ezt viszont Te választhatod ki, nincs egyéb megkötése.

Ez mivel nem hitel, így kamatmentes részlefizetést jelent. Díja mégis van, ami kicsit tisztába teszi, hogy a 4,5 milliós állami támogatás mégiscsak mese (szerintem).

Egyik díj, amit regisztrációs díjnak neveznek és a megállapodáskor fizetsz ki, ez a szerződéses összeg 1% -a, tehát 100-400 0000 Ft közé tehető. Plusz emellé egy úgynevezett szervezési díjat fizetsz, milliónként 1000 Ft-ot, amit 20 000 Ft-ban maximalizáltak. Sőt gondoltak arra is, ha a közösség tagjaiból valaki meghal, akkor se érjen kár senkit, így szerződéses összeg függvényében kötnek Rád egy biztosítást is, aminek ugyancsak van díja. 

Tulajdonképpen, ha 180 hónapra, 15 milliós szerződésre szerződsz, akkor kifizetsz egy 150,000.- Ft-os regisztrációs díjat, majd havonta fizetsz 83 333 Ft alaprészletet, 15 000 Ft szervezési díjat és 3 000 Ft biztosítási díjat, összesen 101.333.- Ft-ot, ami így 180 hónap alatt 18 239 940 Ft. Mivel az alap szerződéses összegre kapod a 4,5 millió támogatást, így összesen 19 500 000 Ft-hoz jutunk hozzá….

A lényege szerintem nem a plusz pénzben van, azt inkább marketing szagúnak érzem, hanem hogy alapvetően még így is sokkal olcsóbb, mintha hitelt vennénk fel! Nincs banki hitelbírálat, nem függ attól, hogy melyik szektorban dolgozol, mióta, mennyivel vagy bejelentve, itt az számít, hogy mennyi pénz van a zsebedben. Ha bankban veszel ma fel 15 000 000 Ft hitelt, akkor ennek 180 hónaprakb. 112.000.- Ft a havi törlesztője, amivel máris 20,2 M Ft-ot fizetsz vissza. Ez a fent említett NOK-ba fizetett összeget megint más szemszögből világítja meg.

És mivel, ha a befizetéseid összege eléri a szerződéses összeg 20%-át, akár ki is sorsolhatnak nagyon hamar és így kicsi önerővel is ingatlanhoz juthatsz. A sorsolás esélyét ráadásul javíthatod azzal, hogy licitálsz egy nagyobb összegű befizetéssel, vagy ha a NOK Rapidot választod, aminél ugyan magasabb százalékban kell befizetned a szerződéses összeget, de így akár garantáltan 46 hónap alatt lakáshoz juthatsz.

Szóval a NOK-ot annak ajánlom jó szívvel, aki befektetési céllal akar vásárolni, aki bír nagyobb részletfizetési lehetőségekkel, illetve aki nem akar, vagy nem tud a banki feltételeknek megfelelni hitel céljából. Egyéb megtakarításokra pedig itt vannak példák az előző cikkeimben:

Dr. Szilágyi-Németh Lilla- PénzügyesAnyu, a Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. és a Bankmonitor Partner Kft. független pénzügyi szakértője, Faceboook- PénzügyesAnyu, Instagram:penzugyesanyu Email: [email protected], Telefon: 06-30-799-59-60

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb