Kikapcs

Szeged365 Cinema: megérkezett 2020 legnagyobb filmes dobása, a Dűne előzetese

Frank Herbert sci-fi opuszának filmváltozatát Dennis Villeneuve rendezi, a forgatások jó része ráadásul Magyarországon zajlott. Az első trailer megjelenését akkora várakozás előzte meg, mintha maga a film került volna mozikba, de már látszik, hogy a megfilmesíthetetlennek titulált sztori elképesztően hangulatos látványvilágot kapott.

Túl nagy, túl szerteágazó és túlságosan összetett a Dűne alaptörténete ahhoz, hogy egy fogyasztható hosszúságú mozifilmbe sűrítsék – tartja a közvélekedés. Herbert klasszisa a távoli jövőben játszódik, ahol az elsivatagosodott Arrakis bolygón a fűszer nevű nyersanyagot termelik ki, amely rövid ideig a jövőbelátás képességével ruházza fel az elfogyasztóit, ezért az űrutazás és így a kereskedelem és a hadiipar nélkülözhetetlen alapanyaga. A bolygót nemcsak a zord körülmények, hanem a felszínén élő, hatalmas homokférgek is veszedelmes hellyé változtatták, de ennek ellenére is az egyik legnagyobb hatalom forrása, így nem mindegy, kinek a fennhatósága alá tartozik.

A sztoriban megjelenik politika, vallás, ember és természet kapcsolata, és a könyv az irodalomtörténetben elsőként egyszerre zsebelhette be a sci-fi legrangosabb elismeréseit, a Hugo- és Nebula-díjakat.

MÁR SOKAK BICSKÁJA BELETÖRT

Előbb az elszállt vízióiról is ismert művészfilmes, Alejandro Jodorowsky próbált egy adaptációt tető alá hozni, tervei szerint egy 10-14 órás történetfolyam lett volna az alkotás, sokan azóta is a világ legjobb el nem készült filmjeként hivatkoznak a projektre. 1984-ben aztán egy másik látnoki rendező, David Lynch vette kezébe a regényt, és egy máig vitatott alkotást hozott el a filmvászonra. A szakma és a rajongók is vegyesen fogadták az alkotást, és egyből rá is sütötték a Dűnére, hogy átok ül rajta.

VILLENEUVE MEGUGORHATJA A LEHETETLENT

A parádés Sicarioval berobbanó, majd az Érkezéssel és a szintén ikonikus sci-fit újragondoló Szárnyas fejvadász 2049 zseniális levezénylésével Villeneuve már megmutatta tehetségét, amely alapján ha valaki, hát ő képes lesz egy mindenkit lenyűgöző Dűnét a vászonra álmodni. A film forgatása Magyaroszágon zajlott, sőt pár jelenetet utólag is itthon rögzítenek, augusztus végén például az egyik főszereplő, Josh Brolin posztolt egy budapesti edzőteremben készített gyúrós képet.

https://www.instagram.com/p/CESa5IAA2SV/

A film első előzetese egyszerre iszonyatosan hangulatos, lebilincselő, és meseszép. A főbb szerepekben feltűnik Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Jason Momoa, Dave Bautista, Oscar Isaac, Stellan Skarsgard és Javier Bardem is

Érdekesség, hogy az imdb összevágta a Lynch-féle és a Villeneuve-féle verzió előzeteseit egy videóba, így te is megnézheted, mennyivel másabb a 2020 decemberében a magyarországi mozikba érkező film és az 1984-es alkotás látványvilága.

https://twitter.com/IMDb/status/1303846254120775681?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1303846254120775681%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fhvg.hu%2Ftudomany%2F20200910_dune_2020_trailer_elozetes_film_latvanyvilag_cgi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb