Gasztro

Sütőtökös-mákos, tejberizses-barackos: a szegedi rétesnek párja nincs

Rétes: sütőtökös-mákos, tejberizses-barackos, na meg diós-szilvás és persze az öreg meggyes, túrós, almás, ez az édesség, aminek a Napfény Városában párja nincs. Roppanós, de egyben nagyon puha, könnyed tésztába csomagolt különleges töltelékek sokasága, meghintve a hófehér porcukorral, lehetetlen ellenállni neki. A Mars téri piactól kezdve a belvároson át, 250 és 500 forint között szinte bármelyik cukrászdában kapható belőle egy szelet. Mi azonban ezúttal a legextrémebb töltelékekkel ellátottakra hajtottunk!

ELŐBB AZONBAN: AMIT A RÉTESRŐL TUDNI ILLIK ÉS KELL

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában vált közkedvelt tésztás édességé, lágyra hagyott gyúrt tésztából készül és feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg; elődje a Balkánon ma is létező baklava volt. Mai formája a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia gasztronómiájában. Magyarországon a 19. században vált az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos finomság belőle. Ezt követően gyorsan a mindennapjaink egyik elengedhetetlen süteménye lett, amelyet a hét bármelyik napján, bárki örömmel fogyaszt Szegeden is.

DIÓS-SZILVÁS? NANÁ, IRÁNY A MARS TÉRI PIAC

30 féle rétes, köztük sós és édes, ez utóbbiból pedig több, mint egy tucat különleges legalább két féle töltelékkel felgöngyölt tésztába van csavarva a Kisteleki Házi Rétesező pultja mögött, ahol a piacra látogatók mellett a kofák is örömmel meg-meg állnak egy igazi, hagyományos finomságért. Nem csoda, hiszen az édesség tartalma természetes, igazi házi készítésű alapanyagokból tevődik össze, minek köszönhetően az íze a piacon álldogálva is a nagymamáink konyhájába repít vissza bennünket.

SPENÓTOS-FETÁS ÉS TEJBERIZSES-BARACKOS RÉTES EGYENESEN A BELVÁROSI RÉTESBOLTBÓL

Több, mint egy tucat leveles tésztába csavart, vagány ízvilágot képviselő édesség, ahol a töltelékek krémesek és nem mindennapiak. A belvárosi Rétesboltban az alapízek – a mákos, a diós, a túrós és az almás – mellett a spenótos-fetás, a kapros-juhtúrós, a tejberizses-barackos valamint a gesztenyés-meggyes erősíti a sort.

OTTHON ÉDES OTTHON – HATOSRÉTES

A Hatosrétesben bárki úgy érezheti magát, mintha otthon lenne. A tésztás édesség ugyanis mindig friss, meleg, puha na meg természetesen szuper menő töltelékekkel teli. Nálunk az óriás szeletekre vágott, habfehér porcukorral meghintett sütőtökös-mákos vitte a prímet. Azt viszont, hogy a többi is tökéletes gasztroélményt nyújt, kóstolás nélkül garantáljuk.

Fotók: Szabó Dávid – Szeged365.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb