Szegedi Arcok

30 nap alatt sikerkönyvet írni? Igen, lehetséges! – beszélgetés Fodor Zsana szegedi írónővel

Szókimondó, őszinte, néhol belepirul az ember, néhol önmagára ismer. Ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni Fodor Zsana szegedi írónő első könyvét, melyet mindössze 30 nap alatt írt meg tavaly novemberben a Regényíró november Fejős Évával 30 napos kihívás keretében.

Zsana egész életében szövegekkel foglalkozott, szabadúszó szerkesztőként már nagyon sok kézirat megfordult a kezében, nagyon sok történet élt a fejében, ami csak arra várt, hogy papírra vesse őket. Így amikor rátalált Fejős Éva írónő 2019 novemberében, a Facebookon indított 30 napos regényírói kihívására, nem volt számára kérdés, hogy itt az idő belevágni, és megírni a saját történetét. A tét hatalmas volt, hiszen Fejős Éva, aki az Erawan kiadó alapítója is egyben, nem kis ösztönzésként beharangozta, hogy a legjobb írásoknak megjelenési lehetőséget is biztosít.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Így született meg Zsana tollából az Elhúztam, Anyátok című regény, amellyel azóta már bárki találkozhat a könyvesboltok polcain. A könyv tabukat döngetve, szókimondóan és őszintén ír a párkapcsolatokról, egy házasság nehézségeiről, arról, amikor az ember egy sokéves kapcsolatban egy nap arra ébred, hogy valami hiányzik az életéből, és ki akar törni a megszokás béklyóiból.

Zsana először nem is gondolt arra, hogy regénye felkelti a kiadó figyelmét, csak írni akart, jót írni, és egy kerek, egész történetet elmesélni, és nem utolsó sorban végig vinni a kihívást bármi is legyen. Az ötleten, az alaptémán nem kellett sokat gondolkodnia, emlékezett vissza Zsana, egyszerűen megálmodta, és tudta, hogy ezt a sztorit szeretné papírra vetni.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Elkezdeni, az nehéz, eljutni a feléig, nem olyan nehéz, eljutni a háromnegyedéig, és onnan tovább lendíteni a történetet, majd végül lezárni azt, nagyon nehéz – vallja Zsana, aki azt is elárulta kőkemény munka volt az az egy hónap, amikor megszületett az Elhúztam, Anyátok című regény. Elmondta, ez csak úgy lehetséges, ha szinte éjjel-nappal ír az ember, ő például a határidő közeledtével már napi 12 órákat írt, mindezt úgy, hogy mellette főállásban szerkesztőként dolgozott, és anyaként, háziasszonyként is helyt állt. Hihetetlenül fárasztó volt, emlékezett vissza, és nagyon oda kellett tennie magát a végén, hogy időben teljesítse a kihívást. De legvégül sikerült, és Zsana nem kis meglepetésére jött is a bűvös telefonhívás: Fejős Éva kiválasztotta a regényét, és megjelenteti azt saját kiadójában.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Az áprilisi megjelenés óta pedig szárnyal a könyv, Zsana sorra kapja a pozitív kritikákat, az elismerő olvasói véleményeket. Elmondta, még javában írta a regényt, amikor már tudta, hogy több van ebben a sztoriban, mint egy könyv, és szeretné megírni a két főszereplő, Peter és Clarissa történetének folytatását. A második rész idén ősszel kerül a könyvesboltok polcaira, talán még erősebb, ütősebb címmel, mint az első, A jó édes anyátok címmel. Ebben, hasonlóan az első kötethez, a házasság mélységeit boncolgatja egy könnyed sztori mögé elrejtve, olyan egy párkapcsolatban nehezen megemészthető dolgokról esik szó benne, mint a hűtlenség, a megcsalás.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

A történet folytatása az első rész berlini éjszakai életéből, most Ibizára repíti az olvasót, s Zsana elárulta a történet egyedül itt kapcsolódik az ő életéhez, hiszen a barátnőivel bakancslistás úti cél, hogy egyszer ők is eljussanak Ibizára. Egyébként ő, és a főhősnője, Clarissa nagyon különbözőek, egyáltalán nem az írónő személyiségét tükrözi, ahogy a férj karaktert sem házastársáról mintázta. A valóság és a regény két különálló dolog, és nem keveredik a kettő a könyvekben, de Zsana elárulta, úgy érzi, az írás során ő is sokat fejlődött azáltal, hogy megírta Clarissa történetét.

Fotó: Szabó Dávid, szeged365.hu

Zsana pedig meg sem áll, az Elhúztam, Anyátok és a hamarosan megjelenő A jó édes anyátok után írt egy humorral fűszerezett szintén párkapcsolati témákat boncolgató novellát, ami majd karácsonykor fog megjelenni egy közös kiadói kötetben, sőt, egy új regénysorozaton is dolgozik, mely főszereplői harmincas barátnők lesznek, ígérete szerint igazi csajos sztori, kifejezetten csak nőknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb