Közélet

A VírusRadar alkalmazás akár életeket is menthet

Akár életeket is menthet a koronavírus második hullámában a kormány által fejlesztett VírusRadar nevű alkalmazás, mely elengedhetetlen szerepet tölt be a fertőzés terjedésének kontrollálásában, használata nagyban segíti az eredményes és gyors kontaktkutatást. Számolt be róla Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter szerdán, Budapesten.

Palkovics László elmondta, hogy az applikációt május óta 35 ezren töltötték le, és jelenleg androidos készülékeken érhető el, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható. Az alkalmazás szeptember közepéig hozzáférhető volt iOS rendszerre is, de ez a verzió jelenleg nem működik.

A VírusRadar lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. Az alkalmazás ugyanis a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékeknek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben voltak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel ezeket az adatokat.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy 5,5 millió ember használ mobiltelefont Magyarországon, ezek az okos eszközök pedig a védekezés hatékonyságát tudják szolgálni, például a kontaktkutatás hatásfokának növelésével.

A VírusRadar csak egyike annak a 25 kutatási projektnek, melyeket a kormány indított a vírus terjedésének megakadályozásáért. Érdemes használni a KoronavírusInfó applikációt is, amely naprakész és hiteles információkat tartalmaz és mostantól már push üzenetek formájában azonnali értesítést is küld, ha valamilyen új hír, információ jelenik meg a rendszerben.

Fotó: index.hu

Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet a Házi Karantén Rendszer applikációra is. Mint mondta, ma Magyarországon több mint 28 ezer ember van hatósági házikaranténban, akiket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és az applikáció segítségével lehetőség van a házi karantén távellenőrzésére, mentesítve ezzel a hatóságokat.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb